Trump mijenja retoriku: ‘Opstanak Ukrajine važan za SAD’

Trump mijenja ton uoči glasanja Zastupničkog doma Američkog kongresa o paketu pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

Trump: Ukrajinski opstanak i snaga trebali bi biti mnogo važniji Evropi nego nama, ali su, također, važni i nama! [Marco Bello/Reuters]

Donald Trump rekao je da je opstanak Ukrajine važan za Sjedinjene Američke Države, što je promjena tona nekoliko dana prije nego što Zastupnički dom Američkog kongresa, predvođen republikancima, treba glasati o paketu pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

Bivši predsjednik nije podržao paket, a većinu svog posta na svojoj platformi Truth Social posvetio je pritužbama da evropski saveznici SAD-a ne troše dovoljno za podršku Ukrajini, piše Reuters, a prenosi Hina. Neki desničarski republikanci protumačili su objavu kao signal da se protivi trenutnom paketu pomoći, iako Trump to nije eksplicitno rekao, navodi britanska agencija.

Ipak, činilo se da je post jedno od prvih Trumpovih priznanja da je opstanak Ukrajine važan sigurnosni interes SAD-a. Tokom prošle godine, kada je upitan o sukobu u razgovoru za televiziju CNN, Trump je odbio reći želi li da Ukrajina dobije rat protiv Rusije.

Trump: ‘Pokreni se, Evropo’

“Zašto Evropa ne može dati jednako novca koliko su Sjedinjene Američke Države uložile kako bi pomogle zemlji u očajničkoj potrebi”, napisao je u četvrtak.

“Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga trebali bi biti mnogo važniji Evropi nego nama, ali su, također, važni i nama! POKRENI SE, EVROPO!”

Trumpova objava uslijedila je dan nakon što je pohvalio Poljsku nakon sastanka u Trump Toweru u New Yorku s poljskim predsjednikom Andzrejem Dudom. Bivši predsjednik i poljski čelnik razgovarali su o Dudinom prijedlogu da članice NATO-a troše najmanje tri posto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, rekao je dužnosnik kampanje. Trenutno se od njih traži da troše najmanje dva posto BDP-a.

Republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma Američkog kongresa Mike Johnson rekao je da će Dom glasati o paketu pomoći Ukrajini u subotu, uprkos žestokim prigovorima desnog krila njegove zastupničke skupine.

Izvor: Agencije