Zelenski: EU ima vodeću ulogu da osigura opremu za PVO

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, zatražio od evropskih partnera da ubrzaju primjenu već postignutih sporazuma s Ukrajinom.

Volodimir Zelenski očekuje od Evrope liderstvo u podršci globalnoj sigurnosti (Press služba ukrajinskog predsjednika/Reuters)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Evropskog vijeća koje je počelo u srijedu u Briselu i pozvao evropske lidere da hitno osiguraju Ukrajini opremu za protuzračnu odbranu kako bi bili zaustavljeni svakodnevni napadi Rusije.

Trenutno se, kako je naveo u sinoćnjem obraćanju putem videokonferencije liderima Evropske unije, ruska vojska osjeća superiornom u gotovo svemu što se odnosi na elemente naoružanja i u stanju je izvršiti pritisak na ukrajinske položaje i postepeno napredovati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin se sada nada da će uspjeti u svojoj kontraofanzivi, a jedini izvor takve nade je nedostatak naoružanja u našoj vojsci. Zahvaljujem se svakome od vas na vašoj inicijativi i učešću u koalicijama za podršku Ukrajini, našim odbrambenim i sigurnosnim snagama. Zahvaljujem svima čiji su napori zaista efikasni. Ali, nažalost, milion granata iz Evropske unije, o kojima smo toliko razgovarali, nismo vidjeli. Neke druge inicijative, također, još nisu u potpunosti provedene“, naglasio je Zelenski.

Zatražio je od evropskih partnera da ubrzaju primjenu već postignutih sporazuma s Ukrajinom, kako u nabavci i zajedničkoj proizvodnji naoružanja i municije, tako i u finansiranju relevantnih projekata.

Rusija je izvela još jedan napad, pogodili su grad Černihiv krstarećim raketama na civilne objekte. Oštećene su mnoge kuće i bolnice, hotel je u potpunosti uništen. Ljudi su bili ispod ruševina. Povrijeđeno je više od 60 ljudi, uključujući i djecu, a poginulo je 17 ljudi“, rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Dodaje da se takvi napadi u Ukrajini dešavaju svakodnevno.

Potrebno oružje

“Ovo odražava naše trenutne ključne potrebe – potrebu za protuzračnom odbranom“, naglasio je predsjednik Ukrajine.

Prema njegovim riječima, Ukrajina očekuje od Evrope liderstvo u podršci globalnoj sigurnosti i nada se da će evropski lideri pomoći u naporima da izvrše dodatni pritisak na Sjedinjene Američke Države kako bi nastavile podržavati Ukrajinu.

“Aktivno radimo sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bismo dobili odgovarajuću odluku od Kongresa o američkom paketu pomoći. Molim svakog od vas da se pridruži komunikaciji sa našim američkim partnerima kako bi se njihova podrška zaista ostvarila. Također očekujemo da će evropsko liderstvo u sigurnosnim pitanjima biti podjednako važno za Ukrajinu i globalno“, poručio je ukrajinski lider.

Napominje da je ukrajinskim braniocima potrebno oružje – artiljerijske granate, automobili, dronovi – sve što može pomoći u održavanju linije fronta.

U Briselu je u srijedu u večernjim satima počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog vijeća o ekonomskim pitanjima, situaciji u Ukrajini i na Bliskom Istoku, kao i o odnosima s Turskom.

Pogođena ključna infrastruktura

U napadu ruskih dronova na zapadnu ukrajinsku oblast Ivano-Frankivsk u četvrtak je pogađena ključna infrastruktura i izazvani su veliki požari, saopćila je regionalna guvernerka.

Guvernerka Ivano-Frankivska, Svetlana Oneščuk, saopćila je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je ukrajinska protuzračna odbrana oborila sve bespilotne letjelice koje su napale regiju, bez prijavljenih žrtava, prenosi Fena.

Ekipe hitne pomoći nastavljaju s radom, navela je.

Eksplozije su se u četvrtak ujutro čule u zapadnoj ukrajinskoj oblasti Ivano-Frankivsk, javio je ranije ukrajinski medij Suspilne, dok je ukrajinska ratna avijacija saopćila da ruski dronovi lete iznad regije.

Rusija je nedavno intenzivirala svoje dalekometne udare na ključnu infrastrukturu Ukrajine, nanoseći značajne štete energetskom sistemu zemlje u martu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije