Vojni ekspert: Izrael intenzivira kopnene upade u Gazu, u pripremi za ulazak u Rafah

Okupacijske snage su se povukle u januaru nakon bombardovanja Al-Maghazija i nakon toga nije bilo upada prije ovih novih operacija, navodi Al-Falahi.

Nije bilo širih izraelskih vojnih operacija u centru Pojasa, a fokus je bio na kampu Al-Maghazi i Al-Bureij. (Izraelske odbrambene snage/Reuters)

Vojni ekspert pukovnik Hatem Al-Falahi rekao je da izraelska saopćenja i slanje novih snaga u bazu Reim ukazuju na to da će se vojne operacije u Pojasu Gaze nastaviti do ulaska u Rafah, što je pokazatelj da postoji žestok otpor trenutnim upadima u centar Pojasa.

Al-Falahi je u analizi Al Jazeere dodao da je bilo istovremenih upada sa dvije strane u centar Pojasa s ciljem zauzimanja područja sve do Deir al-Balaha, napominjući da su ti upadi naišli na snažan otpor i da je uništen određeni broj izraelskih vojnih vozila.

Nije bilo širih vojnih operacija u centru Pojasa, a fokus je bio na kampu Al-Maghazi i Al-Bureij.

Okupacijske snage su se povukle u januaru nakon bombardovanja Al-Maghazija i nakon toga nije bilo upada prije ovih novih operacija, navodi Al-Falahi.

Vojni stručnjak je istakao da bi novi izraelski upad u sjeverni Pojas Gaze “mogao biti zasnovan na obavještajnim podacima ili pokušaju da se dobiju nove informacije kroz hapšenja i istrage Palestinaca”.

Nasilni sukobi

Centralna provincija u Gazi je svjedočila značajnim zbivanjima, jer su okupacijske snage prodrle dva kilometra duboko, a da nisu presjekle ulicu Salah al-Din, dok je otpor rekao da je gađao neprijateljske snage.

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, saopćile su da su pogodile izraelski tenk, dok su Brigade Al-Quds, vojno krilo pokreta Islamski džihad, saopćile da se njeni borci sukobljavaju s neprijateljskim snagama.

Ovaj upad dešava se u vrijeme borbi na osovini Al-Mughraqa – Al-Zahraa u centru Pojasa Gaze, koje traju već sedmicu dana, gdje je izraelska mehanizacija počela prodirati kako bi došla do kampa Deir al-Balah, međutim, suočava se sa žestokim otporom, uprkos podršci vojne avijacije.

Okupacijske snage su se u srijedu ujutro povukle iz Beit Hanouna, u koji su upale prije dva dana, nakon što su opkolile škole u kojima su smještene stotine raseljenih osoba te uhapsile određeni broj stanovnika i njihove djece i podvrgle ih istrazi i mučenju, prema svjedočenju nekih koji su pušteni.

Izvor: Al Jazeera