Vijeće sigurnosti odlučuje o članstvu Palestine u UN-u

Očekuje se da će SAD, kao saveznik Izraela, blokirati pokušaj koji bi mogao voditi ka priznanju palestinske države.

Prema diplomatskim izvorima, prijedlog bi mogao dobiti podršku najviše 13 članica Vijeća (Charly TRIBALLEAU / AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) trebalo bi se danas izjasniti o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, a očekuje se da će SAD, kao saveznik Izraela, blokirati taj pokušaj koji bi mogao voditi ka priznanju palestinske države.

Vijeće sigurnosti trebalo bi se izjasniti o prijedlogu odluke koja preporučuje 193-članoj Generalnoj skupštini UN-a da “Država Palestina bude primljena u članstvo u UN-u”, naveli su diplomatski izvori Reutersa, prenio je FoNet.

Za odluku 15-članog Vijeća potrebno je najmanje devet glasova “za”, i to bez veta na koje imaju pravo SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Prema diplomatskim izvorima, taj prijedlog mogao bi dobiti podršku najviše 13 članica Vijeća, što će primorati SAD da uloži veto.

Neophodna preporuka Vijeća sigurnosti

Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield izjavila je u srijedu u Seulu kako ne vidi da bi odluka Vijeća sigurnosti da preporuči punopravno članstvo Palestine u UN-u pomogla rješenju “dvije države” za izraelsko-palestinski konflikt.

“Ne vidimo da bi nas odluka Vijeća sigurnosti mogla dovesti do situacije u kojoj ćemo vidjeti napredak ka rješenju s ‘dvije države'”, rekla je američka ambasadorica.

Thomas-Greenfield je podsjetila da je američki predsjednik Joe Biden kategorično rekao da Washington podržava rješenje s “dvije države” i radi na tome da kako bi se to dogodilo u praksi što je prije moguće.

Izvor: Agencije