Ukrajina: Četiri ruska lansera projektila na Krimu ‘teško oštećena’

Još se provjerava koliko je aviona oštećeno ili uništeno u ukrajinskom napadu.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev je objavio da su snage PVO-a uništile tri bespilotne letjelice u ovoj oblasti (Stringer/Reuters)

U ukrajinskom napadu u srijedu na vojni aerodrom na Krimu, koji je pod ruskom okupacijom, ozbiljno su oštećena četiri lansera projektila, tri radarske postaje i ostala oprema, objavila je u četvrtak ukrajinska vojna obavještajna agencija.

Među “uništenom ili teško oštećenom” opremom su četiri lansera raketa zemlja-zrak S-400 i kontrolna tačka protuzračne odbrane, koji se nalazi u zračnoj bazi u Džankoju, objavila je agencija na Telegramu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Još se provjerava koliko je aviona oštećeno ili uništeno u napadu.

Nekoliko Telegramovih kanala izvijestilo je o snažnim eksplozijama u Džankoju u srijedu, ali Reuters nije uspio provjeriti te informacije, a iz

Rusije nema službenog komentara.

Ukrajinska agencija nije objavila nikakve podatke o sredstvima koja su korišteni u napadu, koji je ocijenjen “uspješnim”.

‘Hvala za preciznost’

Predsjednik Volodimir Zelenskij je ranije zahvalio vojsci koja je sudjelovala u operaciji na preciznosti.

“Oružane snage Ukrajine danas su izvele konkrektan udar na okupatora u Džankoju, gađajući aerodrom. Hvala vam, ratnici. Hvala vam na preciznosti”, objavio je ranije Zelenski na Telegramu.

Vlasti Krima ranije su saopćile da je privremeno ograničeno kretanje vozila duž jedne od dionica autoputa u blizini zračne baze Džankoi, na sjeveru Krima, ali nisu navele razlog.

Napad na Belgorodsku, Rostovsku i Voronješku oblast

Ruski sistemi protuzračne odbrane su tokom protekle noći uništili dvije rakete TAčka-U, 19 raketa Vampir, pet malih balona i 20 dronova koje je lansirala Ukrajina iznad Belgorodske, Rostovske i Voronješke oblasti, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov prijavio je dvije lakše povrijeđene osobe u ukrajinskim napadima tokom noći, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Interfax.

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev saopćio je da je jedna osoba povrijeđena u padu bespilotne letjelice, a da je na nekim objektima pričinjena manja šteta, navodi agencija.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev na svom Telegram kanalu je objavio da su snage PVO-a uništile tri bespilotne letjelice u toj oblasti, a da se posljedice napada na terenu utvrđuju, prenosi agencija TASS.

Ruske trupe nedavno su pojačale napade balističkim projektilima na Ukrajinu s područja Krima, koji je Moskva zauzela i okupirala 2014. godine.

Izvor: Agencije