Poljska uhapsila muškarca zbog sumnje da je planirao ubistvo Zelenskog

Muškarac je optužen da je bio spreman ruskim agentima otkriti informacije o sigurnosti aerodroma koji koriste političari za putovanja u Ukrajinu i van nje.

Muškarac je navodno pristao učestvovati u zavjeri za ubistvo ukrajinskog predsjednika (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Policija u Poljskoj uhapsila je muškarca jer je navodno špijunirao za rusku vojno-obaveštajnu agenciju (GRU) i zato što je navodno pristao da učestvuje u zavjeri za ubistvo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, saopćilo je u četvrtak poljsko tužilaštvo.

U saopćenju se navodi da je muškarac koji je identifikovan samo kao Pavel K. optužen da je bio spreman ruskim agentima otkriti informacije o sigurnosti aerodroma i da je uhapšen u Poljskoj u srijedu.

Navodi se da je taj čovjek tražio kontakt sa Rusima koji su direktno uključeni u rat u Ukrajini i očekivalo se da će prenijeti detaljne informacije o aerodromu Žešov-Jasionka u jugoistočnoj Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom, koji je glavno mjesto za međunarodne vojne i humanitarne isporuke za Ukrajinu, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Aerodrom pod kontrolom američke vojske

Također služi liderima i političarima koji putuju u Ukrajinu i van nje.

Aerodrom je pod kontrolom američkih trupa.

Ako bude proglašen krivim, muškarac bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do osam godina.

Tužioci su rekli da je hapšenje rezultat bliske saradnje sa tužiocima i sigurnosnim službama Ukrajine, koji su im dojavili i pružili ključne dokaze.

Dodaje se da je istraga još u toku.

Otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine nekoliko ljudi je uhapšeno u Poljskoj zbog optužbi za špijuniranje za Rusiju.

Izvor: Agencije