Stoltenberg: Ohrabrujuće poruke za Ukrajinu, Kijev da osigura trupe

Generalni sekretar NATO-a kaže da NATO može doprinijeti u povećanju vojne opreme, ali da Kijev mora sam da osigura vojnike.

NATO nema nikakve informacije o mogućim prijetnjama iz Rusije zemljama članicama Alijanse, rekao je Stoltenberg (EPA-EFE/CIRO FUSCO)

Iz američkog Kongresa stižu ohrabrujuće poruke pred predstojeće glasanje o paketu pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 61 milijardu dolara, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 koji je u toku na Kapriju.

Bivši norveški premijer je rekao da su Ukrajini neophodne trupe i oružje, i da dok NATO može da doprinese povećanju vojne opreme, Kijev mora sam da osigura vojnike, podsjetivši na nedavno donijet ukrajinski zakon o pooštravanju sistema mobilizacije.

On je najavio da će u petak u Briselu biti održan sastanak vijeća NATO-Ukrajina, na kojem će učestvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

”Razgovarao sam jučer sa Zelenskim i on nas je zamolio za sastanak. Rusi vrše pritisak na čitavu liniju fronta i pokreću valove zračnih udara na gradove, infrastrukturu i vojsku, ali postoje važni znaci ohrabrenja koji dolaze iz zemalja članica NATO-a”, rekao je Stolteberg.

Podrška Ukrajini

Generalni sekretar je podsjetio na podršku koju je Ukrajina nedavno dobila od Danske, Nizozemske i Njemačke i istakao da ”je institucionaliziraniji i snažniji okvir za podršku Ukrajini”, prenosi italijanska agencija NOVA.

”NATO sarađuje sa nekoliko savezničkih zemalja na mogućnosti slanja još raketnih baterija Patriot u Ukrajinu. Želio bih da istaknem da su ove baterije ključne jer su naprednije. One mogu da obaraju napredne balističke rakete, a posebno ruske hipersonične rakete. Zato su Patrioti važni, kao i drugi sistemi kao što su NASAMS, AMRAAM i Samp/T”, rekao je Stoltenberg.

NATO nema nikakve informacije o mogućim prijetnjama iz Rusije zemljama članicama Alijanse, dodao je generalni sekretar, i napomenuo da cilj NATO-a nije da vodi ratove, već da ih spriječi.

Izvor: Agencije