Borrell: Članice EU-a trebaju poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Ako Ukrajini ne pošaljemo proturaketne sisteme, njen elektroenergetski sistem će biti uništen, kaže šef evropske diplomatije.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell (Yves Herman / Reuters)

Zemlje članice Evropske unije trebaju poslati svoje proturaketne sisteme kako bi ojačale protuzračnu odbranu Ukrajine dok Rusija napada njene gradove, rekao je šef evropske diplomatije, upozorivši da se Evropa ne može oslanjati isključivo na Washington kada je riječ o pomoći za Kijev.

Više od dvije godine nakon početka ruske invazije Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, republikanci u Američkom kongresu blokiraju ključnu vojnu pomoć, a EU ne uspijeva navrijeme dostaviti dovoljno municije.

“Imamo Patriote, imamo proturaketne sisteme. Moramo ih izvaditi iz naših kasarni, gdje se nalaze za svaki slučaj, i poslati ih u Ukrajinu, gdje bjesni rat”, rekao je šef evropske diplomatije Josep Borrell novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova iz zemalja članica grupe G7 na otoku Capriju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Ne možemo ovisiti samo o SAD-u’

“Inače će biti uništen elektroenergetski sistem Ukrajine. A nijedna se zemlja ne može boriti bez električne energije u domovima, u tvornicama, za internet, za sve”, dodao je.

Ukrajinska protuzračna odbrana je ključno pitanje za ministre okupljene u Italiji, nakon što je Njemačka u srijedu apelirala na Evropsku uniju i NATO da više urade kako bi se pomoglo Kijevu.

“Siguran sam da ćemo to uraditi, no moramo to brzo obaviti”, poručio je Borrell, dodavši da žali što “unutrašnja politika” u Sjedinjenim Američkim Državama odgađa prijeko potreban paket pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 60,84 milijarde dolara.

“Ne možemo ovisiti samo o SAD-u. Moramo preuzeti vlastitu odgovornost i prestati govoriti: ‘SAD je dovoljan'”, izjavio je.

Izvor: Agencije