Belgija i Češka traže sankcije zbog ruskog miješanja u evropske izbore

Belgijske sigurnosne službe su otkrile mrežu unutar Belgije, s primopredajama novca, koje su se jednim dijelom odvijale i u Češkoj.

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 6. do 9. juna 2024. godine (Yves Herman/Reuters)

Belgija i Češka su pozvale na nove sankcije Evropske unije kako bi se suprotstavilo ruskom utjecaju na nadolazećim izborima za Evropski parlament nakon što je nekoliko zemalja otkrilo uplitanje, prema otvorenom pismu upućenom vodstvu EU-a.

Pismo koje datira od 16. aprila potpisali su belgijski premijer Alexander de Croo i češki predsjednik Peter Fiala, a upućeno je liderima Evropske komisije, Evropskom vijeću i Evropskom parlamentu. Tvrde da su u nekoliko država članica već zabilježene proruske dezinformacije i uplitanje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Belgijske sigurnosne službe su otkrile mrežu unutar Belgije, s primopredajama novca, koje su se jednim dijelom odvijale i u Češkoj.

Svrha mreže je bila uspostaviti saradnju između proruskih političara u Evropskom parlamentu, pomoći u odabiru više proruskih kandidata i imenovanju “ljudi aktivnih unutar te mreže kao zaposlenika (novoizabranih) članova parlamenta”.

‘Štetne ruske aktivnosti’

De Croo je rekao da su evropski lideri na samitu pristali na dva mjeseca uvesti krizni mehanizam, koji je bio aktiviran tokom pandemije COVID-a 19. Posebna jedinica će potom pomno posmatrati dezinformacije.

“Plan je redovno izrađivati izvještaj o stanju dezinformacija. Povezat ćemo te informacije, podijeliti ih s državama članicama i sarađivati s nacionalnim sudskim vlastima kako bi se djelovalo”, rekao je De Croo na konferenciji za novinare.

Belgija ističe poseban rizik ne samo za evropske institucije, već i za NATO savez, čije je sjedište blizu njenog glavnog grada Brisela.

Belgija je, uz druge zemlje članice, otvorila kriminalističku istragu, a Češka je uvela sankcije protiv nekoliko pojedinaca i jednog pravnog subjekta zbog napora da se potkopa teritorijalni integritet Ukrajine.

“Pravo je vrijeme da se uspostavi novi režim restriktivnih mjera kako bi se suprotstavilo štetnim ruskim aktivnostima”, napisali su lideri.

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 6. do 9. juna.

Izvor: Agencije