Zelenski: Ukrajina će tražiti sastanak s NATO-om

Ukrajinski predsjednik naglašava kako rade svaki dan bez pauze zarad ‘njihovih većih mogućnosti u svijetu.’

Kina nam zaista može pomoći da obnovimo pravedni mir za Ukrajinu, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine (Press služba ukrajinskog predsjednika/Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će njegova zemlja tražiti sastanak s NATO-om kako bi se razgovaralo o pitanjima u vezi s daljom vojnom podrškom Kijevu.

“Ukrajina će zatražiti sastanak s NATO-om, na kojem bi se razgovaralo o zaštiti neba, snabdijevanju protivzračnim sredstvima, relevantnim sistemima i projektilima“, rekao je Zelenski u videoobraćanju, prenosi Anadolija.

Dodao je da rade svaki dan bez pauze zarad “njihovih većih mogućnosti u svijetu”.

Obnova ‘pravednog mira’

“Radimo kako bismo dobili što stvarniju pomoć. U posljednja dva dana čuli smo svašta. O različitim sukobima – ovdje u Evropi i na Bliskom Istoku, različitim nivoima prijetnji, zračnim prostorima… Ali, jesu li ljudski životi različiti, jesu li različite ljudske vrijednosti? Ne, nisu”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je, također, naglasio kako aktivno rade na organizaciji produktivnog Globalnog mirovnog samita o njegovoj formuli mira od deset koraka, koji bi trebao biti održan u Švicarskoj u junu, zahvalivši svim liderima i zemljama koje su izrazile spremnost da učestvuju.

Posebno se zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njegovom “vodstvu i relevantnoj međunarodnoj komunikaciji” i za signale koji su poslani tokom njegove posjete Pekingu.

“Kina nam zaista može pomoći da obnovimo pravedni mir za Ukrajinu i stabilnost u međunarodnim odnosima. Samit u Švicarskoj nam svima daje pravu šansu da Povelja Ujedinjenih naroda, njeni ciljevi i principi zaista funkcionišu”, dodao je.

‘Ljetni napad’

Ponovni ruski napad na ukrajinski energetski sektor i vojne institucije označava početak nečeg goreg od onoga ranije.

Kremlj se priprema za veliki napad u ljeto ove godine i u vezi s tim su Ukrajinci gotovo jednoglasni.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je upozorio da bi napad mogao biti početkom ljeta te poziva Zapad da ubrza i poveća vojnu podršku jer, kako kaže, „Rusiji koristi kašnjenje isporuke pomoći“.

Uprava za vojnoobavještajne poslove Ministarstva odbrane to potvrđuje i kaže da „Rusija planira proizvodnju 40 projektila mjesečno kako bi izvršila 2-3 velika udara prije napada te hitno mobilizira 150.000 vojnika, a do kraja 2024. mobilizirat će ih ukupno pola miliona.

Šef Uprave za vojnoobavještajne poslove Kirilo Budanov očekuje da će Rusija početi napad krajem maja ili početkom juna ove godine.

Izvor: Agencije