Putin nije dobrodošao na obilježavanje Dana D

U bitkama protiv nacističke Njemačke poginuli su milioni sovjetskih vojnika.

Od invazije na Ukrajinu Putin rijetko napušta Rusiju, dijelom i zbog naloga Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) za njegovim hapšenjem (Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti pozvan na obilježavanje 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih vojnih snaga u Normandiji, poznatije kao Dan D, koji se dogodio u junu 1944, rekli su francuski organizatori, piše Reuters.

Iako tadašnja sovjetska vojska nije učestvovala u invaziji na Normandiju, Rusi su bili u redovima savezničkih vojnih snaga u vrijeme te čuvene bitke. Među njima je bilo i ruskih emigranata koji su služili u britanskoj vojsci, prenosi Hina.

Nekadašnji Sovjetski Savez nije učestvovao u iskrcavanju u Normandiji, ali je odigrao ključnu ulogu u pobjedi saveznika na istočnom frontu, na što su Rusi jako ponosni.

U bitkama protiv nacističke Njemačke poginuli su milioni sovjetskih vojnika.

“Već više od dvije godine Ruska Federacija vodi agresijski rat protiv Ukrajine, što Francuska najoštrije osuđuje”, rekli su organizatori Reutersu.

Putin ne bi prihvatio poziv

“S obzirom na takve okolnosti predsjednik Putin neće biti pozvan na učešće u komemoraciji iskrcavanja u Normandiji. Rusija će biti pozvana kao predstavnica s obzirom na važnost uloge ruskih državljana i žrtve sovjetskog naroda jer njihov doprinos pobjedi nad fašizmom 1945. treba poštovati”, kazali su.

U junu se komemoracijama obilježava dan kada se više od 150.000 savezničkih vojnika iskrcalo na obalama Francuske da bi zajednički protjerali vojne snage nacističke Njemačke iz Evrope.

Reuters piše kako je malo vjerovatno da bi Putin prihvatio poziv da prisustvuje događaju u Normandiji.

Od invazije na Ukrajinu rijetko napušta Rusiju, dijelom i zbog naloga Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) za njegovim hapšenjem, iako ga službena Moskva ne priznaje.

Izvor: Agencije