Protesti protiv zakona o ‘stranim agentima’ u Gruziji, najmanje deset uhapšenih

Kritičari tvrde da će zakon naštetiti naporima Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji.

Privedeno je jedanaest demonstranata (Irakli Gedenidze/Reuters)

Interventna policija u Gruziji u utorak je rastjerala demonstrante koji su se okupili ispred parlamenta, dok su zastupnici raspravljali o prijedlogu zakona o „stranim agentima”.

Ispred parlamenta se okupilo čak 10.000 demonstranata, što je znatno više nego prethodnog dana, kako bi osudili zakon koji je parlamentarni odbor odobrio u ponedjeljak.

Policajci, od kojih su neki nosili sačmarice, naredili su demonstrantima da se raziđu te su koristili nešto što je ličilo na sredstvo za kontrolu mase, poput suzavca, dok su se sukobljavali s njima. Za nekoliko minuta na stražnjem dijelu zgrade nije bilo demonstranata, razbježali su se iako su mnogi ostali na drugim prilazima parlamentu tokom cijele večeri.

Hapšenja

Oni koje je policija potjerala ponovno su se okupili s ostalim demonstrantima na aveniji Rustaveli, koja je glavna gradska arterija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije saopćilo je da je jedan policajac povrijeđen u sukobu te da je privedeno jedanaest demonstranata.

Sporni zakon bi zahtijevao da se organizacije koje primaju više od 20 posto svog finansiranja iz inostranstva registriraju kao agenti stranog utjecaja. Taj zakon će vjerovatno proći u parlamentu koji je pod kontrolom vladajuće stranke Gruzijski san i njezinih saveznika.

Kritičari tvrde da će zakon naštetiti naporima Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji.

Kritičari su uporedili prijedlog zakona s ruskim zakonodavstvom, koji Kremlj koristi za suzbijanje neslaganja, što je snažna optužba u toj zemlji u kojoj je Rusija nepopularna zbog svoje podrške otcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Istaknuti opozicijski političar Nika Melia kaže da je vlada „u dosluhu” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da je u pitanje dovedena sama nezavisnost Gruzije.

“Ono što definitivno mogu reći jeste da Gruzijci i gruzijska snaga volje ne mogu biti poraženi. Gruzijci će nadvladati ruski interes”, kazao je.

Kritika Zapada

Zapadne zemlje smatraju da prijedlog zakona nije od pomoći gruzijskim naporima da postane članica EU-a.

Glasnogovornik Američkog ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller rekao je da je, iako još nije odobren, Washington “duboko zabrinut zbog tog zakona” i “podržava svačije pravo na slobodu izražavanja i slobodu govora”.

Šef Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da će to “udaljiti Gruziju od EU-a, a ne približiti je”.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, česta kritičarka Gruzijskog sna, napisala je na platformi X da je pokušaj usvajanja zakona provokacija i ruska strategija destabilizacije.

“Ovaj zakon brani demokratiju u našoj zemlji od bilo kakvog stranog uplitanja”, rekao je visoki zastupnik Gruzijskog sna Archil Talakvadze tokom rasprave o prijedlogu zakona.

“Opozovite ovaj zakon jednom zauvijek! U Gruziji nema mjesta za ruski zakon. Ervopa je izbor gruzijskog naroda”, rekla je parlamentarna članica opozicijske stranke Ujedinjeni nacionalni pokret Tina Bokuchava.

Nacrt zakona mora proći tri čitanja u parlamentu, a potom će se vjerovatno suočiti s četvrtim glasanjem kako bi se nadjačao predsjednički veto.

Gruzijska vlada, koja je suočena s optužbama za autoritarizam i proruske sklonosti, kaže da je zakon potreban za unapređenje transparentnosti i borbu protiv “pseudo-liberalnih vrijednosti” koje nameću stranci.

Gruzijski san neočekivano je ponovno predstavio zakon ovaj mjesec, više od godinu dana nakon što je odustao od prethodnog pokušaja usvajanja zakona u jeku protesta.

Izvor: Agencije