Deseci žrtava ruskog udara na ukrajinski grad Černihiv

Najmanje 13 osoba je ubijeno, a više od 60 ranjeno u jutarnjem udaru na historijski grad koji se nalazi 150 kilometara od prijestolnice Kijeva.

Spasioci rade na mjestu ruskog raketnog udara u Černihivu (Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine/ via Reuters)

Najmanje 13 osoba je ubijeno, a više od 60 ranjeno u jutrošnjem ruskom raketnom napadu na sjeverni ukrajinski grad Černihiv, prenijela je agencija Reuters riječi ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Ihora Klimenka.

Ranije je objavljeno kako su lokalni zvaničnici naveli da su u ruskom udaru oštećene brojne zgrade i komunalna infrastruktura.

Vršitelj dužnosti gradonačelnika Oleksandr Lomako rekao je da su tri eksplozije odjeknule prometnim dijelom grada nešto poslije 09:00 ujutro po lokalnom vremenu, pogodivši višespratnicu.

“Nažalost, Rusija nastavlja s terorističkim aktivnostima protiv civila i civilne infrastrukture, što je još jednom potvrđeno ovim udarom na Černihiv”, rekao je Lomako za ukrajinsku TV.

S mjesta udara u Černihivu (Reuters/ Valentyn Ogirenko)

Kazao je kako je oštećeno nekoliko objekata, društvena infrastruktura te mnogo ličnih automobila. Regionalni guverner Vjačeslav Čaus ranije je rekao da je najmanje devet ljudi poginulo, a više od 20 je ranjeno.

Na udaru energetski sektor

Šef regionalne bolnice u Černihivu rekao je da se tamo liječi najmanje 18 osoba ranjenih u napadu. Više ranjenih civila prebačeno je u druge bolnice, rekao je, pozivajući stanovnike da daju krv.

Nepotvrđeni videozapisi na društvenim mrežama prikazuju plamen i stupove crnog dima koji se uzdižu iznad historijskog grada koji se nalazi približno 150 kilometara od glavnog grada Ukrajine Kijeva.

Rusija, koja negira da napada civile, pokrenula je invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i lansirala hiljade projektila i bespilotnih letjelica na ukrajinske gradove i sela u napadima u kojima su ubijene stotine civila, navodi Reuters.

Britanska agencija dodaje kako je Moskva proteklih sedmica intenzivirala napade na ukrajinske gradove, ciljajući energetski sektor i drugu kritičnu infrastrukturu.

Izvor: Agencije