Xi razgovarao sa Scholzom, predložio četiri principa za kraj rata u Ukrajini

Kineski predsjednik je naglasio kako sve strane, prema trenutnoj situaciji i s ciljem da se spriječi širenje konflikta, trebaju raditi zajedno kako bi se obnovio mir što je prije moguće.

Ovo je druga Scholzova posjeta Kini otkad je 2021. postao kancelar (REUTERS/ Andreas Rinke)

Kineski predsednik Xi Jinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se “kriza u Ukrajini” otme kontroli i da bi mir što prije bio ponovno uspostavljen, prenosi Tanjug, pozivajući se na kinesku agenciju Xinhua.

“Prvo, prioritet treba biti podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, trebamo smiriti situaciju i ne dodavati ulje na vatru. Treće, trebamo stvoriti uvjete za obnovu mira i suzdržati se od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, trebamo smanjiti negativan utjecaj na svjetsku ekonomiju i suzdržati se od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Xi.

On se susreo s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Pekingu, gdje su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio kako sve strane, prema trenutnoj situaciji i s ciljem da se spriječi širenje konflikta, trebaju raditi zajedno kako bi se obnovio mir što je prije moguće.

Ranije je objavljeno kako će Scholz i Xi razgovarati posljednjeg dana trodnevne posjete njemačkog kancelara Kini u vrijeme dok se njemačke kompanije žale na nepravedne uvjete poslovanja u Kini, javila je Hina.

Drugi Scholzov posjet Kini

Ovo je druga Scholzova posjeta Kini otkad je 2021. postao kancelar.

Tokom trodnevnog putovanja u Šangaju se susreo s predstavnicima njemačkih kompanija kako bi razgovarao o problemima s kojima su suočeni pri poslovanju u Kini.

U Kini posluje približno 5.000 njemačkih kompanija.

Veliki dio njih žali se na prepreke na tržištu te na nepravedan položaj u odnosu na kinesku konkurenciju.

S kancelarom su u Kini i predstavnici kompanija poput Mercedes-Benza i BMW-a, kao i hemijske kompanije BASF.

Izvor: Agencije