SAD dao garancije britanskom sudu za Assangeovo izručenje

Garancije nisu ublažila zabrinutost Assangeove supruge Stelle koja ih je opisala kao ‘besramna zavaravanja’.

Dokument, u koji je Reuters imao uvid, navodi da će se Assange moći osloniti na zaštitu Prvog amandmana i navodi se da se 'smrtna kazna neće ni tražiti ni izricati' (REUTERS/Toby Melville/File Photo)

Sjedinjene Američke Države pružile su garancije na zahtjev Visokog suda u Londonu, koja bi konačno mogla otvoriti put za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Velike Britanije.

Visoki sud presudio je u martu da će, bez određenih američkih garancija, 52-godišnjem Assangeu biti dopušteno uputiti novu žalbu na izručenje Sjedinjenim Američkim Državama zbog WikiLeaksovog objavljivanja povjerljivih podataka američke vojske i diplomatskih depeša.

Ta garancije, da se na suđenju u SAD-u može osloniti na pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana i da neće biti novih optužbi zbog kojih bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, predana su unutar roka koji je istekao u utorak.

Dokument, u koji je Reuters imao uvid, navodi da će se Assange moći osloniti na zaštitu Prvog amandmana i navodi se da se “smrtna kazna neće ni tražiti ni izricati”, prenosi Hina.

“Ova garancije obavezujuća su za sve sadašnje ili buduće pojedince kojima je delegirana ovlast da odlučuju o tim pitanjima”, navodi se.

Novo sudsko ročište održat će se u Londonu 20. maja, ali Assangeovi advokati ranije su već opisali američke garancije date u drugim slučajevima kao ona koja nisu “vrijedna ni papira na kojem su napisana”, čime su ponovili slične kritike grupe za ljudska prava Amnesty International.

‘Besramna zavaravanja’

Assangeova supruga Stella, s kojom se oženio u zatvoru u Londonu, rekla je da garancije nisu ublažila njihovu zabrinutost, opisujući ih kao “besramna zavaravanja”.

“Sjedinjene Američke Države izdale su garanciju koja nije vezana uz Prvi amandman i standardnu garanciju vezanu uz smrtnu kaznu”, saopćila je supruga.

“Diplomatska nota nimalo ne ublažava krajnju zabrinutost naše porodice zbog njegove budućnosti – njegovo mračno očekivanje da će ostatak života provesti u izolaciji u američkom zatvoru zbog objavljivanja nagrađivanog novinarstva”, navodi se u saopćenju.

Nisu se odmah oglasili iz američkog ministarstva pravosuđa ili s Visokog suda.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošle sedmice da razmatra zahtjev Australije da odustane od krivičnog progona, što je Assangeov američki advokat ocijenio “ohrabrujućim”.

Nije jasno kakav bi utjecaj Biden uopće mogao imati na krivični slučaj, no Wall Street Journal izvijestio je da su u toku rasprave o potencijalnom sporazumu o priznanju krivice.

“Bidenova administracija mora odustati od ovog opasnog krivičnog progona prije nego što bude prekasno”, rekla je Stella Assange.

Izvor: Agencije