Evropske zemlje odlučne u izgradnji ‘nebeskog štita’

Poljski premijer kaže da je u slučaju iranskog napada Izrael oborio 90 posto projektila i dronova, dok je Ukrajina u stanju zaustaviti samo 30 posto takvih napada.

Ruski napad na Ukrajinu natjerao je evropske čelnike da poduzmu korake na izgradnji sigurnije budućnosti (EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

Evropske zemlje aktuelizirale su priču o izgradnji ‘Evropskog nebeskog štita’ usljed sigurnosnih prijetnji u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Ideju je u utorak podržao i premijer Poljske Donald Tusk, koji je uporedio iranski napad na Izrael sa ruskim napadom na Ukrajinu.

“Operacija koju je Iran nedavno izveo protiv Izraela veoma je slična ruskom masovnom raketnom napadu na teritoriju Ukrajine”, rekao je Tusk u Varšavi, navodeći da akcije ove vrste utiču na inicijativu poljske vlade da se uključi u projekat Evropskog nebeskog štita [European Sky Shield], prenosi Tanjug.

“Iranska operacija protiv Izraela bila je gotovo identična masovnom napadu koji je Rusija izvela na Ukrajinu uz pomoć projektila, bombardera i dronova”, rekao je Tusk, prenijela je agencija PAP.

“Prema analizi naše vojske, moguće je da bi još jedan talas agresije iz Rusije mogao da izgleda tako. Stoga je potrebno veoma pažljivo proučiti svaki takav slučaj“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare poslije sastanka vlade sa generalima i šefom Biroa za nacionalnu sigurnost.

Šta je ‘Evropski nebeski štit’?

Evropski nebeski štit je projekt izgradnje kopnenog integriranog evropskog sistema protuzračne odbrane koji uključuje sposobnosti protiv balističkih projektila.

Od jula 2023. godine 19 evropskih država učestvuje u inicijativi.

Inicijativu je prvobitno predložio njemački kancelar Olaf Scholz u augustu 2022. godine.

U oktobru 2022. godine je 15 evropskih država (Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Latvija, Litvanija, Nizozemskaa, Norveška, Slovačka, Slovenija, Rumunija, Velika Britanija) potpisalo deklaraciju o pristupanju inicijativi koja uključuje zajedničku nabavku sistema protuzračne odbrane. Naknadno su im se pridružile u druge zemlje, poput Austrije.

Tusk je rekao da su u slučaju iranskog napada 90 posto projektila i dronova oborili ‘Gvozdena kupola’ i druge instalacije koje štite nebo nad Izraelom.

Istovremeno je napomenuo da je Ukrajina u stanju spriječiti samo 30 posto zračnih napada.

Prema Tusku, rat u Ukrajini i izraelsko iskustvo pokazuju da je neophodno kontrolisati nebo nad svojom teritorijom i da stoga Varšava pokušava da preduzme korake „da popuni praznine“.

„Zbog toga ćemo sarađivati i u okviru inicijative ‘European Sky Shield’, rekao je Tusk.

Cilj inicijative ‘European Sky Shield’ je otkloniti propusti koje ima trenutni NATO štit za Evropu.

Izvor: Agencije