Željezna kupola, Davidova praćka: Koje odbrambene sisteme posjeduje Izrael?

Izrael je jačao svoju protivzračnu odbranu otkako je bio izložen vatri iračkih raketa Scud u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Izrael je u subotu navečer koristio višeslojni odbrambeni štit kako bi odbio napad iranskih raketa i dronova (Al Jazeera)

Izrael je u subotu navečer koristio višeslojni odbrambeni štit kako bi odbio napad iranskih raketa i dronova na izraelsku teritoriju.

Njegova odbrambena kolekcija obuhvata sistem Željeznu kupolu (Iron Dome) kratkog dometa i raketne sisteme Arrow-2 i Arrow-3 dugog dometa.

Izrael je jačao svoju protivzračnu odbranu otkako je bio izložen vatri iračkih raketa Scud u Zaljevskom ratu 1991. godine.

Sistem Arrow

Izrael je razvio dalekometni raketni sistem Arrow-2 i Arrow-3, uzimajući u obzir iransku raketnu prijetnju. Dizajniran je za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere pomoću odvojive bojeve glave koja se sudara s metom.

Rakete lete na visini koja omogućava sigurno raspršivanje bilo koje nekonvencionalne bojeve glave.

Glavni izvođač ovog projekta je državna kompanija Israel Aerospace Industries, dok Boeing učestvuje u proizvodnji projektila presretača.

Izraelska vojska je 31. oktobra saopćila da je prvi put od izbijanja rata s Gazom 7. oktobra upotrijebila sistem protivzračne odbrane Arrow za presretanje rakete zemlja-zemlja u Crvenom moru koja je ispaljena prema njenoj teritoriji.

Njemačka je 28. septembra potpisala ugovor s Izraelom o kupovini odbrambenog raketnog sistema Arrow-3 za približno četiri milijarde eura (4,2 milijarde dolara).

Davidova praćka

Raketni sistem srednjeg dometa Davidova praćka dizajniran je za obaranje balističkih projektila ispaljenih s udaljenosti od 100 do 200 kilometara.

Sistem je razvijen i proizveden zajednički između Rafael Advanced Defence Corporation Ltd., u vlasništvu države Izrael, i američke kompanije Raytheon, a dizajniran je i za presretanje aviona, dronova i krstarećih projektila.

Željezna kupola

Željezna kupola, ili Kippat Barzel na hebrejskom, predstavlja sistem protivzračne odbrane kratkog dometa. Izgrađen je za presretanje raketa poput onih koje su ispalile Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa u Pojasu Gaze.

Državna kompanija Rafael Advanced Defense Systems razvila je sistem Željezna kupola uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, a postao je operativan 2011.

Svaka jedinica montirana na kamion ispaljuje rakete navođene radarom kako bi uništila prijetnje kratkog dometa kao što su rakete, minobacačke granate i dronovi u zraku.

Kompanija Rafael kaže da je isporučila dvije baterije sistema Željezna kupola američkoj vojsci 2020. Ukrajina, također, traži da joj se isporuče ovi sistemi u ratu koji vodi protiv Rusije, međutim, Izrael je do sada pružao Kijevu samo humanitarnu podršku i civilnu odbranu.

Izrael je 2017. rasporedio pomorsku verziju Željezne kupole za zaštitu brodova i imovine na moru.

Sistem brzo utvrđuje je li projektil na putu da pogodi naseljeno područje; ako ne, projektil se ignorira i dozvoljava mu se da bezopasno sleti.

Željezna kupola je prvobitno promovirana kao sistem za zaštitu gradova protiv projektila s dometom između četiri i 70 kilometara, ali stručnjaci kažu da se taj domet od tada proširio.

Laserski sistem

Izraelski sistemi za presretanje dolazećih prijetnji koštaju između desetaka hiljada i miliona dolara. Izrael razvija laserski sistem za odbijanje opasnosti od neprijateljskih projektila i dronova čija se cijena procjenjuje na svega dva dolara po svakoj operaciji presretanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije