Prije napada na Izrael: Procurio sadržaj poruka između Teherana, Ankare i Washingtona

Turski diplomatski izvor otkrio je da su Teheran, Ankara i Washington razmjenjivali poruke u danima koji su prethodili iranskoj operaciji protiv Izraela.

S desna: ministri vanjskih poslova Irana, Turske i Amerike (agencije)

Turski diplomatski izvor otkrio je u nedjelju da su Teheran, Ankara i Washington razmjenjivali poruke u danima koji su prethodili iranskoj operaciji protiv Izraela.

Turski diplomata izjavio je za Reuters da je Teheran unaprijed obavijestio Ankaru o svojoj planiranoj operaciji protiv Izraela, koja je uslijedila kao odgovor na bombardiranje Iranskog konzulata u Damasku.

Iran je u subotu navečer lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael, u direktnom napadu bez presedana koji je osujećen, kako je navela Izraelska vojska.

Prema turskom diplomatskom izvoru, Washington je obavijestio Teheran posredstvom Ankare da njegova operacija mora biti “u određenim granicama”.

Turska, koja osuđuje izraelsku vojnu agresiju na Gazu, rekla je ranije u nedjelju da ne želi dalju eskalaciju tenzija u regionu.

Razgovor o operaciji

Turski izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao sa svojim američkim i iranskim kolegama prošle sedmice kako bi razmotrili pitanje planirane iranske operacije, dodajući da je Ankara bila upoznata s mogućim razvojem događaja.

Američki državni sekretar Anthony Blinken razgovarao je prije nekoliko dana sa svojim turskim kolegom kako bi jasno stavio do znanja da eskalacija na Bliskom Istoku nije ni u čijem interesu.

”Iran nas je unaprijed obavijestio o tome šta će se dogoditi. Također smo razgovarali o potencijalnom razvoju dešavanja tokom sastanka s Blinkenom”, dodao je izvor.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države “prenijele Iranu, uz njihovo posredovanje, da ta reakcija mora biti u određenim granicama”.

Raspon odgovora

“Kao odgovor na to, Iran je rekao da će njegov potez biti odgovor na izraelski napad na Iransku ambasadu u Damasku i da neće ići dalje od toga”, nastavio je.

Iran, koji graniči s Turskom, obećao je odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku početkom aprila, u kojem je ubijeno sedam oficira Iranske revolucionarne garde.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost i upozorilo na regionalni rat ako tenzije dalje eskaliraju. Rečeno je i to da će Ankara nastaviti svoje napore kako bi spriječila dalji sukob i eskalaciju u regionu.

Turski sigurnosni izvor rekao je da je šef Američke centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns razgovarao sa svojim turskim kolegom Ibrahimom Kalinom tokom Ramazanskog bajrama i zamolio ga da djeluje kao “posrednik” u tenzijama između Izraela i Irana.

Izvor je dodao da su razgovarali i o naporima za prekid vatre u Gazi, ne iznoseći detalje.

Izvor: Al Jazeera