Suđenje Trumpu prvo protiv nekog bivšeg američkog predsjednika u historiji

U slučaju oslobađajuće presude, bila bi to velika pobjeda za republikanskog kandidata.

Donald Trump u ponedjeljak je postao prvi bivši predsjednik u historiji Sjedinjenih Američkih Država, koji se suočio s krivičnim progonom u procesu koji je počeo u New Yorku i koji njegovo sučeljavanje s Joe Bidenom na izborima u novembru čini još nepredvidljivijim.

Republikanski milijarder optužen je da je falsifikovao poslovnu dokumentaciju kada je nekadašnjoj glumici u filmovima za odrasle Stormy Danijels, uz posredovanje svog advokata i nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora 2016. godine, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj aferi.

Nešto više od tri godine otkako je napustio Bijelu kuću, prijeti mu, u teoriji, zatvorska kazna. To ga ne bi trebalo spriječiti da bude kandidat na predsjedničkim izborima 5. novembra, na revanšu protiv Joe Bidena, ali bi njegovu kampanju dovelo u dosad neviđenu situaciju.

U slučaju oslobađajuće presude, bila bi to velika pobjeda za republikanskog kandidata.

Negirao optužbe

“Ulozi su veliki, jer su Trump i njegovi advokati uspjeli usporiti ostale postupke vezane uz pokušaj da okrene rezultate izbora 2020. i za njegovo rukovanje dokumentima s oznakom tajnosti”, ocjenjuje Carl Tobias, profesor prava na univerzitetu u Richmondu.

“Slučaj Stormy Daniels, vrlo tanak prema ocjeni stučnjaka, mogao bi biti jedini presuđen prije izbora”, dodao je.

Trump je sve optužbe negirao i tvrdi da je žrtva sudskog i političkog progona.

“Naši neprijatelji me žele lišiti slobode jer im ja nikada, nikada ne bi dopustio da vama oduzmu slobodu”, poručio je Trump svojim pristalicama. Potvrdio je da će svjedočiti na sudskom postupku.

Sud na Manhattanu je pod strogim mjerama osiguranja. Suđenja se neće prenositi na televiziji. Prva etapa sudskog postupka je odabir 12 članova porote. Njihov je zadatak da donesu jednoglasnu odluku je li Donald Trump “kriv” ili “nije kriv”.

Odabir porote mogao bi potrajati nekoliko dana.

Duboke podjele

U odabiru porote mogao bi bit problem pronaći 12 ljudi koji će biti nepristrani jednoj od ličnosti u američkoj politici koja izaziva duboke podjele, navode agencije.

Optužnica koju je podigao tužitelj Alvin Bragg, iz demokratskih redova, u 34 tačke tereti Trumpa za falsificiranje poslovne dokumenatacije njegove firme Trump Organisation koja je, kako se tvrdi, isplatila 130.000 dolara glumici kako bi uoči izbora 2016. godine šutjela o njihovoj aferi. U poslovnim knjigama ta je stavka prikazana kao trošak za pravne usluge za advokate.

Stormy Daniels odlučila je tada šutjeti o vezi s Trumpom koja se odvijala deset godina ranije, kada je već bio u braku s Melanijom Trump. Bivši predsjednik, međutim, negira vezu s Daniels.

Jedan od ključnih svjedoka bit će Trumpov bivši advokat Michael Cohen posredstvom kojeg je isplaćen novac na račun Daniels i koji je već osuđen 2018. na tri godine zatvora po osam tačaka optužnice, uključujući podmićivanje žena koje su imale navodne afere s Trumpom da se ne oglašavaju tokom kampanje za američke izbore 2016. godine.

Očekuje se da će Trumpova odbrana ‘bombardirati’ tog svjedoka koji je, također, osuđen i zbog laganja pred Kongresom u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi utjecala na izbore.

Izvor: Al Jazeera