Danas u Sofiji konferencija o sigurnosti u regiji Crnog i Azovskog mora

Delegacije iz 42 zemlje i osam međunarodnih organizacija učestvovat će u Sofiji na konferenciji o sigurnosti u regiji Crnog i Azovskog mora.

Učesnici konferencije će analizirati utjecaj ruskog rata protiv Ukrajine na sigurnosnu situaciju u Crnomorskoj i Azovskoj regiji i šire (Ukrainian Presidential Press Service/Handout)

Delegacije iz 42 zemlje i osam međunarodnih organizacija učestvovat će u Sofiji na konferenciji o sigurnosti u regiji Crnog i Azovskog mora, na kojoj će jedna od tema biti i implementacija ukrajinskog mirovnog plana.

Drugu crnomorsku sigurnosnu konferenciju zajedno organiziraju Ukrajina i Bugarska, radi razvoja efikasnih strategija kao odgovora na postojeće izazove i osiguranja održivog razvoja za sve miroljubive nacije u regiji, saopštile su ukrajinske vlasti, a prenosi Beta.

Utjecaj ruskog rata

Učesnici konferencije će analizirati utjecaj ruskog rata protiv Ukrajine na sigurnosnu situaciju u Crnomorskoj i Azovskoj regiji i šire, razgovarat će o strategijama za odgovor na postojeće prijetnje i o budućnosti regionalne sigurnosti.

Konferenciju koorganiziraju Ministarstva vanjskih poslova i odbrane Ukrajine i Bugarske u partnerstvu s ukrajinskim Centrom za odbrambene strategije.

Na konferenciji će biti održana tri panela: “Zajednički napori za očuvanje stabilnosti u izazovnom geopolitičkom okruženju”, “Pobijediti u bici za Crno more: Vojna strategija za Ukrajinu” i “Osiguravanje pomorske stabilnosti: Uloga međunarodnih organizacija u sigurnosti Crnog mora”.

Izvor: Agencije