Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda danas na zahtjev Izraela

Iranska misija pri UN-u objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN-a, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

Sjednica bi trebala početi oko 16 sati po lokalnom vremenu (EPA-EFE/Justin Lane)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zasjedati će danas na zahtjev Izraela, povodom iranskog napada projektilima u subotu uvečer.

Sjednica bi trebala početi oko 16 sati po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sjednicu zatražio ambasador Izraela u UN-u Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsjedava Vijećem sigurnosti, prenosi FoNet.

Erdan je zatražio hitan sastanak kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za “teška kršenja međunarodnog prava”, a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila terorističkom organizacijom, naveo je Erdan.

Iranska misija pri UN-u objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN-a, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

“Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći”, saopštila je Misija Irana pri UN-u.

Iran će pratiti postupke Jordana

Izrael još nije odlučio o eventualnom odgovoru na iranski napad, ali će to biti tema sjednice Ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 sati, prenio je Times of Israel.

Teheran u međuvremenu, kako je prenijela iranska agencija Fars, budno motri na Jordan, koji bi mogao da bude nova meta u slučaju bilo kakvog poteza podrške Izraelu.

Jordan je prethodno saopštio da je presreo nekoliko projektila koji su ušli u njegov zračni prostor iz pravca Irana.

Sirija, koja je saveznik Irana, saopštila je da je podigla nivo pripravnosti protuzračne odbrane oko glavnog grada i većih vojnih baza.

Izrael je ponovo otvorio zračni prostor u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su iranski napad.

Izvor: Agencije