Njemačka i Japan osudili iranski napad na Izrael, Kina zabrinuta

Evropska unija “snažno je osudila” napad bespilotnim letjelicama i projektilima, objavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell na X-u, osuđujući “eskalaciju bez presedana” i “ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti”.

Izrael kaže da je više od 300 dronova i projektila lansirano na njegovu teritoriju iz Irana, Iraka i Jemena, dodajući da je većina njih presretnuta (Reuters/Amir Cohen) (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz osudio je iranski zračni napad na Izrael, Japan se pridružio osudi tog napada, a Kina je izrazila duboku zabrinutost, pozivajući zemlje na smirivanje, prenose svjetske agencije.

Njemački kancelar Olaf Scholz “najoštrije moguće” osuđuje iranske zračne napade na Izrael i “Iran riskira regionalni požar tim neodgovornim i neopravdanim napadom”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit u nedjelju nakon dolaska kancelara u kinesku ekonomsku metropolu Chongqing.

Scholz je započeo trodnevnu posjetu Kini.

“U ovim teškim trenucima Njemačka čvrsto stoji uz Izrael. Sada ćemo blisko razgovarati o daljnjim reakcijama s našim G7 partnerima i saveznicima.”

Japan je oštro osudio osvetnički napad Irana na Izrael, nazivajući ga eskalacijom događaja. Tokio je poručio da je duboko zabrinut situacijom, u izjavi koju je objavio ministar vanjskih poslova.

“Ovaj napad je jedan od onih koji dodatno pogoršavaju trenutnu situaciju na Bliskom istoku. Duboko smo zabrinuti i oštro osuđujemo ovu vrstu eskalacije”, stoji u saopštenju.

Za Japan su posebno važni mir i stabilnost, a vlada će nastaviti poduzimati potrebne diplomatske korake kako bi spriječila pogoršanje situacije, navodi se također u saopštenju.

Japan se uveliko oslanja na Bliski istok kada je u pitanju uvoz nafte, a 95 posto sirove nafte dolazi iz te regije.

Poziv na suzdržanost

Kina je “duboko zabrinuta” zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran lansirao dronove i projektile u osvetničkom napadu na Izrael, rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Iranski udari označili su njegov prvi direktni napad na izraelsku teritoriju, povećavajući prijetnju šireg sukoba u regiji u kojoj Kina nastoji igrati ulogu posrednika i odakle dobiva sve veći udio uvoza energije.

“Kina poziva relevantne strane da ostanu mirne i budu suzdržane kako bi se izbjegla daljnja eskalacija napetosti”, rekao je glasnogovornik u saopštenju.

“Kina poziva međunarodnu zajednicu, posebno utjecajne zemlje, da igraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti”, rekao je glasnogovornik.

Napad je već ranije osudio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i pozvao na suzdržanost i trenutni prekid neprijateljstava.

Evropska unija “snažno je osudila” napad bespilotnim letjelicama i projektilima, objavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell na X-u, osuđujući “eskalaciju bez presedana” i “ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti”.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje “nepromišljen” napad Irana na Izrael. “Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati haos u vlastitom dvorištu”, rekao je Sunak u saopštenju.

Francuska je također osudila iranski napad, objavio je u subotu ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to “akcijom bez presedana” kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena izraelu.

Napad su osudile i španska i nizozemska vlada.

Izvor: Agencije