Netanyahu obećava pobjedu, raste strah od šireg sukoba

Izraelska vojska je objavila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da razgovaraju o daljnjim opcijama.

'Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobijediti', objavio je Netanyahu na društvenoj mreži  X (Leo Correa/AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će njegova zemlja postići pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo svih više od 300 bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku, piše Reuters, prenosi Hina.

Napadi Teherana kasno u subotu, pokrenut nakon izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog konzulata u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli oficiri elitnog Korpusa čuvara islamske revolucije, povećali su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Iran se oslanja na napade saveznika u regiji na izraelske i američke ciljeve kako bi pokazao podršku palestinskoj grupi Hamas u ratu u Gazi, koji ne pokazuje znakove popuštanja uprkos brojnim naporima posredovanja.

“Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanyahu na društvenoj mreži  X.

Izraelska vojska je objavila da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da razgovaraju o daljnjim opcijama.

Izraelski kanal 12 TV citirao je neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će biti “značajnog odgovora” na napad.

Iran: Napad ispunio sve ciljeve

Zapovjednik iranskih oružanih snaga rekao je u nedjelju da je napad izveden tokom noći na Izrael “postigao sve svoje ciljeve”.

“Operacija ‘Iskreno obećanje’ uspješno je provedena između jučer navečer i jutros i postigla je sve svoje ciljeve”, izjavio je general Mohamad Bagheri na televiziji, precizirajući da nijedan urbani ili privredni centar nije bilo na meti iranskih bespilotnih letjelica i projektila.

Iran je upozorio Izrael da slijedi veći napad na njegov teritorij ako uzvrati na noćašnji napad Teherana, dodajući da je Washington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

“Ako Izrael uzvrati Iranu, naš će odgovor biti puno veći od noćašnje vojne akcije”, rekao je načelnik stožera oružanih snaga general-major Bagheri za državnu televiziju, dodajući da je Teheran preko Švicarske upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadom na američke baze u regiji.

Sjedinjene Američke Države imaju nekoliko vojnih baza u regiji.

“Naše operacije su gotove i nemamo namjeru nastaviti s njima”, rekao je Bagheri, prije nego što je utvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze.

Rekao je da su ciljane dvije lokacije – “obavještajni centar koji je cionistima davao potrebne informacije” za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. aprila, kao i “zračna baza Novatim, odakle su poletjeli avioni F-35”  koji su ga bombardovali.

Iran će uzvratiti na izraelski napad

“Ta dva centra su znatno oštećena i stavljena van upotrebe”, rekao je.

“Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju protiv Islamske Republike Iran, bilo na našem tlu ili u našim centrima u Siriji ili negdje drugo, naša sljedeća operacija bit će puno veća od ove”, upozorio je iranski zapovjednik.

Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami također je upozorio da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove interese, zvaničnike ili građane.

Salami je rekao da je operacija provedena tokom noći “mogla biti većeg opsega”.

“Ograničili smo ovu operaciju na ono što je cionistički režim koristio za napad na naš konzulat” u Siriji.

Ponovo otvoreni zračni prostori

Iran je kasno u subotu lansirao bespilotne letjelice i ispalio balističke i krstareće projektile na Izrael u prvom direktnom napadu na izraelski teritorij, osvetničkom napadu za izraelsko bombardovanje njegovog konzulata u glavnom gradu Sirije 1. aprila u kojem je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, među kojima i dva visoka oficira.

Najmoćniji iranski saveznik u regiji, libanska šiitska grupa Hezbollah koja razmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi, objavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu.

Dronove je također navodno lansirala protiv Izraela jemenska grupa Husi koja je povezana s Iranom i koja napada plovne puteve u i oko Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom.

Jordan je objavio da je tokom noći presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor kako bi osigurao sigurnost građana.

Prema saopštenju jordanske vlade u nedjelju “geleri su u tom vremenu padali na više mjesta, ali nije došlo do značajnije štete niti ozljeda građana”.

Nakon Izraela, i Jordan, Irak i Liban objavili su u nedjelju ujutro da su otvorili svoj zračni prostor nakon što su ga zatvorili kasno u subotu jer je Iran pokrenuo napade bespilotnim letjelicama i raketama na Izrael.

Iran je upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još snažniji od noćašnjeg, a upozorio je Washington da će, u slučaju njegove podrške Izraelu, mete biti američke baze u regiji.

Rat u Gazi koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra, pojačao je napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanom i Sirijom.  i privlačeći dalekometnu vatru na izraelske mete čak iz daljine – iz Jemena i Iraka.

Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

 

Izvor: Agencije