Još domova potopljeno u ruskom Orenburgu, vodostaj počeo padati

Još gotovo 1.000 domova poplavljeno je u ruskom gradu Orenburgu u 24 sata do nedjelje ujutro, ali je vodostaj rijeke Urala koja teče kroz grad počeo padati.

Dužnosnici su izjavili državnoj novinskoj agenciji TASS kako se očekuje da će nekoliko naselja duž rijeke Tobola biti poplavljeno u sljedećih nekoliko dana (REUTERS/Maxim Shemetov)

Još gotovo 1.000 domova poplavljeno je u ruskom gradu Orenburgu u 24 sata do nedjelje ujutro, ali je vodostaj rijeke Urala koja teče kroz grad počeo padati, rekli su dužnosnici.

“Prošla je noć još uvijek bila dosta napeta”, rekao je zamjenik gradonačelnika Aleksej Kudinov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA, prenosi Hina.

“Gotovo 1.000 domova poplavljeno je u posljednja 24 sata”, dodao je.

Ural se počeo povlačiti u nedjelju ujutro, objavila je uprava Orenburga putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Upozorenje za evakuaciju

Vlasti u južnom ruskom gradu u blizini Kazahstana upozorile su u petak hiljade stanovnika da se odmah evakuiraju jer su se velike rijeke izlile iz svojih korita nakon historijske poplave zbog otopljenog snijega.

Nivoi vode nastavili su naglo rasti u ruskoj regiji Kurganu, istočno od Orenburga i na granici s Kazahstanom.

Dužnosnici su izjavili državnoj novinskoj agenciji TASS kako se očekuje da će nekoliko naselja duž rijeke Tobola biti poplavljeno u sljedećih nekoliko dana.

TASS je izvijestio da je gotovo 770 domova bilo poplavljeno u regiji u 24 sata do nedjelje ujutro.

Izvor: Agencije