Iranski predsjednik: ‘Nezaboravna lekcija’ Izraelu

Operacija je izvedena u okviru iranskog prava na ‘legitimnu samoodbranu’ kao odgovor na agresivne akcije Izraela, rekao je Raisi.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi (Predsjedništvo Irana / WANA / Reuters)

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ocijenio je da su ratnici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) “cionističkom režimu očitali nezaboravnu lekciju” operacijom lansiranja dronova i raketa, javlja iranska agencija IRNA.

“Sinoć su vaša revnosna i hrabra djeca u IRGC, uz saradnju i koordinaciju svih odbrambenih i političkih sektora zemlje, okrenula novu stranicu u historiji iranske vlasti i održala lekciju cionističkom neprijatelju”, naveo je Raisi u saopćenju, prenosi agencija FoNet.

On je rekao da je operacija bila u okviru iranskog prava na “legitimnu samoodbranu” kao odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv ciljeva i interesa Islamske Republike Iran, posebno napad na iranski konzulat u Siriji.

Neaktivnost Vijeća sigurnosti

Raisi je istakao da je tokom posljednjih šest mjeseci, a posebno posljednjih 10 dana, Iran koristio “sva raspoloživa regionalna i međunarodna sredstva i sredstva da skrene pažnju međunarodne zajednice na smrtonosne opasnosti koje proističu iz neaktivnosti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija protiv kontinuiranih kršenja koje je činio cionistički režim”.

“Ali nažalost, dodao je Raisi, “Vijeće sigurnosti je, pod utjecajem Sjedinjenih Američkih Država i nekih drugih pristalica cionističkog režima, spriječen da ispuni svoje dužnosti”.

On je naveo da je Iran “taktično i inteligentno” gađao neke od vojnih baza” u Izraelu, ističući da su Teheran “regionalni mir i stabilnost ključni” za nacionalnu sigurnost i da “ne štedi napore da obnovi i održi mir i stabilnost”.

“Snaga Irana leži u njegovoj posvećenosti sigurnosti i posvećenosti odbrani interesa zemalja i nacija u regionu. Islamska Republika Iran odlučna je u unapređenju susjedske politike i unapređenju prijateljstva i saradnje sa susjednim zemljama”, poručio je Raisi.

‘Čvrst’ odgovor

Nazvavši otpor “ključnim za oživljavanje mira i sigurnosti u regionu i suzbijanje bilo kakvog oblika okupacije i terorizma”, on je rekao da “Iran pripisuje osnovni uzrok krize u regionu genocidnoj i nasilnoj politici cionističkog režima u Izraelu”.

Raisi je rekao da će “svaka nova avantura protiv iranskih interesa naići na čvrst odgovor”.

“Ako cionistički režim ili njegove pristalice pokažu nepromišljeno ponašanje, suočit će se sa još odlučnijom reakcijom”, poručio je predsjednik Irana.

On je, kako navodi IRNA, savjetovao pristalice okupatorskog režima da cijene tu “odgovornu i proporcionalnu akciju” Irana i da se “uzdrže od slijepog podržavanja agresivnog cionističkog režima”.

“Naglašavamo da je snažna odbrana Irana od vanjskih neprijateljstava rezultat jedinstva i solidarnosti naše velike i voljene nacije, kao i hrabrih napora IRGC-a i vojske”, poručio je iranski predsjednik poslije sinoćnjeg napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela.

Izvor: Agencije