Biden obećao odgovor G7 i ‘željeznu’ podršku SAD-a Izraelu

Američki predsjednik ponovio je podršku Izraelu u razgovoru s Netanyahuom usred izvještaja da se također protivi protunapadu na Iran.

Biden je naredio da se u regiju prebace avioni i razarači sa proturaketnim sposobnostima [File: US Navy/Reuters]

Američki predsjednik Joe Biden osudio je iranske napade na vojne objekte u Izraelu, obećavši koordinirani diplomatski odgovor Grupe sedam (G7), te je istaknuo pomoć Sjedinjenih Američkih Država u obaranju “gotovo svih” napadačkih dronova i projektila.

Biden, koji je prekinuo put u Delaware i vratio se u Washington kako bi se sastao sa savjetnicima u vezi s napadom izvedenim u subotu kasno navečer, rekao je u izjavi koju je objavila Bijela kuća da američke snage i objekti nisu pogođeni.

Američki predsjednik rekao je da je ponovio “željeznu” podršku sigurnosti Izraela u razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom, s kojim je imao zategnute odnose zbog načina kako Izrael vodi rat u Gazi.

“Rekao sam mu da je Izrael demonstrirao izvanrednu sposobnost odbrane i sposobnost da porazi čak i napade bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela”, rekao je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

“Sutra ću sazvati svoje kolege čelnike Grupe 7 da koordiniramo jedinstveni diplomatski odgovor na drski napad Irana”, rekao je.

Iran je kasno u subotu lansirao bespilotne letjelice napunjene eksplozivom i ispalio projektile na Izrael u svom prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju, u osvetničkom napadu koji je povećao prijetnju od šireg regionalnog sukoba.

Teheran je obećao osvetu za izraelski napad na kompleks iranske ambasade izveden prošle sedmice u Damasku u kojem je ubijen viši zapovjednik prekomorskih snaga Iranske revolucionarne garde Quds i šest drugih oficira.

‘Oprezni za sve prijetnje’

Biden je rekao da je naredio američkoj vojsci da prebaci avione i razarače sa proturaketnim sposobnostima u regiju tokom prošle sedmice.

“Zahvaljujući ovim raspoređivanjima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile”, rekao je.

Biden je rekao da će njegov tim koordinirati s kolegama u cijeloj regiji i ostati u bliskom kontaktu s izraelskim čelnicima.

“I iako danas nismo vidjeli napade na naše snage ili objekte, ostat ćemo oprezni za sve prijetnje i nećemo oklijevati poduzeti sve potrebne radnje kako bismo zaštitili svoje ljude”, rekao je.

Uprkos napetostima, američki mediji izvijestili su da Biden želi deeskalirati situaciju.

Informativni portal Axios su objavio da je Biden rekao Netanyahuu da će se usprotiviti izraelskom protunapadu na Iran i da bi on trebao “upisati sebi pobjedu”.

NBC je izvijestio da je također privatno izrazio zabrinutost kolegama da Netanyahu pokušava još dublje uvući SAD u širi sukob.

Biden se u subotu sastao sa svojim najvišim sigurnosnim dužnosnicima u kriznom centru Bijele kuće, uključujući državnog sekretara Antonyja Blinkena, ministra odbrane Lloyda Austina i direktora CIA-e Williama Burnsa.

Biden je upozorio Iran da ne poduzima odmazdu čak i dok je predviđao da je napad neizbježan.

Izvor: Al Jazeera i agencije