Al Jazeerin dopisnik iz Teherana: Napad je kompleksan, Iran je izbrisao crvene linije

Odgovor Izraela će odrediti kakvo će biti stanje u regiji u narednom periodu, kaže Al Jazeerin dopisnik iz Teherana Abdalqader Fayez.

Iranski ministar odbrane ispred iranskog projektila u Teheranu (WANA / Reuters)

Al Jazeerin dopisnik iz Teherana Abdalqader Fayez rekao je da “kompleksan napad” na Izrael, o kojem govori Revolucionarna garda, znači da će se napadi izvoditi iz različitih geografskih područja raznim vrstama oružja.

Dodao je da bi Revolucionarna garda mogla početi s lansiranjem balističkih projektila prema Izraelu čim izraelska protuzračna odbrana počne da se suočava s dronovima, jer je tim projektilima potrebno samo nekoliko minuta da stignu do cilja.

Dopisnik je objasnio da napadi mogu biti pokrenuti i iz Iraka, Sirije i Jemena. Rekao je da je Iran ponovo upozorio da će gađati bilo koju zemlju koja dozvoli korištenje vojnih baza na svom tlu protiv Teherana.

Ono što se trenutno dešava opisao je kao “jasno i do sada neviđeno brisanje crvene linije između ove dvije strane”, ističući da će odgovor Izraela odrediti kakvo će biti stanje u regiji u narednom periodu.

Dodao je da se iranski razgovor o pokretanju glavnog dijela tzv. kompleksnog odgovora odmah nakon što dronovi stignu do Izraela “smatra veoma važnim, jer znači da će Teheran upotrijebiti svoje balističke rakete u sklopu ovog odgovora”.

Rekao je da trenutna dešavanja “nisu prolazni korak” i da pokretanje jasnog odgovora Teherana s iranske teritorije prema Izraelu može mu donijeti izazove, za koje on kaže da je spreman, iako ga je jedan izvor na visokoj poziciji uvjeravao da svi odgovori nose sa sobom velike rizike.

Naglasio je da lansiranje dronova sa iranske teritorije prema Izraelu znači veliki preokret u odnosima ove dvije strane, ističući da ovo nosi velike rizike po sigurnost regije.

Svi scenariji su opasni

Od jednog iranskog zvaničnika prenio je da je Teheran primoran odgovoriti te da se svi scenariji koji su pred njim smatraju opasnim u vojnom smislu, uključujući i one za koje se smatra da su pod kontrolom.

Dopisnik Al Jazeere rekao je da je Iran razgovarao o odgovoru koji će biti izveden dronovima i balističkim projektilima dugog dometa, a od nezvaničnih izvora prenosi da je lansirana prva serija, nakon koje će uslijediti još jedna.

Korisne su informacije, navodi dopisnik, da je prva serija dronova lansirana prema gradu Safedu, koji je prije nekoliko dana bio na meti libanskog Hezbollaha, što uzrokuje svojevrsno iscrpljivanje izraelske Željezne kupole.

Dopisnik smatra važnim da Ministarstvo vanjskih poslova objavi razgovor koji je prije nekoliko sati održan između ministra Hosseina Abdollahiana i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, jer se fokusiralo na informisanje američke strane o potrebnim i neophodnim sigurnosnim upozorenjima u vezi sa dešavanjima u regiji.

Također je rekao da fokus na tome ukazuje na komunikaciju koja se možda dogodila između Iranaca i Amerikanaca u posljednjim satima, tvrdeći da Teheran želi odgovor koji ne vodi širenju rata, što je teško izvodivo sa vojnog stanovišta ma koliko to bilo promišljeno, kako kaže.

Također je potvrdio da je ono što je čuo od iranskih zvaničnika, među kojima su i neki iz Revolucionarne garde, da ne žele ulaziti u sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da su spremni na žestok odgovor ukoliko Amerikanci pređu liniju.

Izvor: Al Jazeera