Zvaničnici SAD: Kina podržava ratne napore Rusije u Ukrajini

Peking pomaže Moskvi da poveća odbrambenu proizvodnju kroz velike količine alata za mašine, mikroelektronike, dronova i tehnologije krstarećih raketa.

Prema riječima neimenovanog zvaničnika, Rusija bi se mučila da održi svoje ratne napore bez doprinosa Kine (Reuters/ Thomas Peter/Pool)

Kina podržava napore Rusije u Ukrajini tako što pomaže zvaničnoj Moskvi da poveća odbrambenu proizvodnju kroz velike količine alata za mašine, mikroelektronike, dronova i tehnologije krstarećih raketa, izjavili su neimenovani američki zvaničnici.

Britanska agencija Reuters tvrdi, prenosi Tanjug, kako su zvaničnici, koji nisu željeli biti imenovani, kazali da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden pokrenuo to pitanje sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom u njihovom nedavnom telefonskom razgovoru i da je to tema razgovora sa saveznicima SAD u Evropi i širom svijeta.

Tajni podaci

“Naše mišljenje je da je jedan od poteza koji nam je u ovom trenutku najpotrebniji jeste da uvjerimo NRK (Kinu) da prestane pomagati Rusiji da rekonstruira svoju vojnu industrijsku bazu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Rusija bi se mučila da održi svoje ratne napore bez doprinosa Kine.

Neke od informacija koje su zvaničnici iznijeli na brifingu sa novinarima zasnovane su na obavještajnim podacima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, navodi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije