Suđenje Trumpu za tajni novac neće biti odgođeno

Situacija u kojoj se optuženik sada nalazi nije mu nova i (za nju je) barem djelimično kriv, naveo je njujorški sudac koji nadzire krivični slučaj utajenog novca Donalda Trumpa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump (Mary Altaffer / Reuters)

Njujorški sudac koji nadzire krivični slučaj utajenog novca Donalda Trumpa odbio je zahtjev bivšeg američkog predsjednika za odgodom zakazanog suđenja za ponedjeljak uz obrazloženje da bi značajan publicitet prije suđenja postupak učinio nepoštenim.

Trump je tražio odgodu na neodređeno vrijeme, rekavši da je medijsko izvještavanje bilo s predrasudama o njemu, te da bi bilo teško pronaći prihvatljivu porotu na Manhattanu jer je “pretežno pristrana” prema njemu.

Ali sudac Juan Merchan je u odluci rekao da odgoda na neodređeno vrijeme “nije održiva” te da je sam Trump stvorio velik dio publiciteta oko svojih pravnih problema, uključujući i kroz “neumoljive medijske objave” u kojima se napadaju ljudi koje je za njih okrivio, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Situacija u kojoj se optuženik sada nalazi nije mu nova i (za nju je) barem djelimično kriv”, napisao je Merchan.

‘Lov na vještice’

Tužitelji su tvrdili da publicitet vjerojatno neće pasti i da bi bilo “perverzno” nagraditi Trumpa odgodom na temelju medijske pažnje koju je privukao, kao i da će temeljitim ispitivanjem potencijalnih porotnika vjerovatno pronaći dovoljno onih koji bi mogli pošteno odlučiti u slučaju.

Trump je republikanski predsjednički kandidat u očekivanom izbornom revanšu 5. novembra protiv sadašnjeg demokratskog predsjednika Joea Bidena, koji ga je pobijedio 2020. godine.

Steven Cheung, glasnogovornik Trumpove kampanje, rekao je u e-poruci da će se “predsjednik Trump i njegov pravni tim nastaviti boriti protiv ovog suđenja i svih drugih lova na vještice”.

Izvor: Agencije