Sirski: Stanje na istočnom ukrajinskom frontu ‘značajno pogoršano’

Ukrajinski vrhovni komandant kaže da je do pogoršanja došlo uglavnom zbog velikog pojačavanja neprijateljske ofanzive nakon predsjedničkih izbora u Rusiji.

Kijev već mjesecima od zapadnih saveznika traži više municije i protuzračnih odbrambenih sistema (Sofiia Gatilova / Reuters)

Stanje na istočnom frontu “značajno je pogoršano posljednjih dana”, objavio je ukrajinski vrhovni komandant Oleksandr Sirski, ističući “intenziviranje” ofanzive ruske vojske, posebno u smjeru Časiv Jara.

“Situacija na istočnom frontu značajno se pogoršala zadnjih dana. To je uglavnom zbog velikog pojačavanja neprijateljske ofanzive nakon predsjedničkih izbora u Rusiji”, koji su održani sredinom marta, napisao je na Telegramu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ruska vojska napada ukrajinske položaje u sektorima Liman i Bahmut “jurišnim grupama uz podršku oklopnih vozila”, kao i u sektoru Pokrovsk, dodao je.

“To je moguće zbog toplog i suhog vremena zbog čega je većina područja dostupna tenkovima”, objasnio je Sirski.

Uprkos gubicima, ruska vojska raspoređuje “nove oklopne jedinice”, što joj omogućuje postizanje “taktičkih uspjeha”.

Rusi su oko Časiv Jara pojačali pritisak posljednjih dana, a taj ključni istočni položaj sada je “pod stalnom vatrom”, navodi Kijev.

Pitanje tehničke nadmoći

Grad na uzvisini manje je od 30 kilometara jugoistočno od Kramatorska, glavnog grada u regiji pod ukrajinskom kontrolom i važnog željezničkog i logističkog čvorišta za ukrajinsku vojsku.

Sirski je potvrdio da su “najproblematičnija” područja ojačana, naročito protuzračnom odbranom.

“Opet se postavlja pitanje tehničke nadmoći… u području visokotehnološkog oružja”, rekao je.

“Samo tako možemo pobijediti većeg neprijatelja”, dodao je ukrajinski komandant, ocijenivši da je potrebno i “poboljšati kvalitetu obuke vojnog osoblja”.

Kijev već mjesecima od zapadnih saveznika traži više municije i protuzračnih odbrambenih sistema.

Ali pomoći ponestaje zbog političkih blokada u Washingtonu, zbog čega su ukrajinski vojnici prisiljeni štedjeti municiju.

Izvor: Agencije