‘Katastrofalno’: Tenzije između Izraela i Irana testiraju granice američke politike usred rata u Gazi

Bidenova ‘nepokolebljiva’ podrška Izraelu sukobljena je s američkim deklarisanim ciljem da spriječi regionalni rat, kažu analitičari.

SAD je već uhvaćen između dva naizgled suprotstavljena prioriteta: pružanje bezuslovne podrške Izraelu i sprječavanje širenja sukoba u Gazi (Bonnie Cash/Reuters)

Washington, DC – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je kratko ali oštro upozorenje Iranu koji je obećavao osvetu Izraelu za smrtonosni zračni napad na njegov konzulat u Damasku: “Nemojte.”

Ali analitičari kažu da će Iran vjerovatno pokrenuti vlastiti napad, što povećava strah od regionalnog rata i pokazuje ograničenja američkih mjera odvraćanja na Bliskom istoku.

Balansiranje na ivici i nastale tenzije dodatno su opteretile vanjsku politiku Washingtona. SAD je već uhvaćen između dva naizgled suprotstavljena prioriteta: pružanje bezuslovne podrške Izraelu i sprječavanje širenja sukoba u Gazi.

“Biden još odlučnije koristi formulu koja je do sada bila apsolutno katastrofalna”, kaže Trita Parsi, izvršni potpredsjednik Instituta Quincy, istraživačkog centra koji promoviše diplomatiju.

Parsi kaže da je Biden trebao ukoriti Izrael zbog napada na iransku ambasadu 1. aprila, kršenja međunarodnog prava i ugrožavanja američkih trupa u regiji.

Ali, objašnjava, Bidenova administracija nagrađuje izraelsku vladu obećavajući da će je umjesto toga podržati.

SAD – za razliku od nekih svojih arapskih i zapadnih saveznika – nije osudio izraelski napad na iranski konzulat u Siriji, u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući dva generala.

Bijela kuća se, međutim, brzo distancirala od napada, naglašavajući da SAD nije umiješana u isti.

SAD ‘posvećenea’ odbrani Izraela

Američke diplomate su navodno ove sedmice telefonirale, razgovarajući sa svojim kolegama širom svijeta kako bi pozvale Iran na suzdržanost.

Pozivajući na deeskalaciju, američki zvaničnici su također potvrdili “nepokolebljivu” podršku svoje države Izraelu, izazivajući strah od direktne konfrontacije između Washingtona i Teherana.

“Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržat ćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela, a Iran neće uspjeti”, rekao je Biden u petak. Pentagon i State Department takođe su izrazili slične stavove.

“Ovo potpuno lišava Izrael bilo kakvih poticaja za deeskalaciju”, kaže Parsi.

Dodao je da Bidenova podrška Izraelu odražava njegov pristup “medvjeđeg zagrljaja” izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu na početku rata u Gazi, kojim je dato zeleno svjetlo masovnim ubistvima i kršenjima prava na palestinskoj teritoriji.

“To je pomoglo u oblikovanju izraelske strategije koja nije poznavala granice, koja nije marila za međunarodno pravo – jer su shvatili da će ih Biden podržati bez obzira na sve”, kaže Parsi za Al Jazeeru.

Sina Toossi, viši naučni saradnik Centra za međunarodnu politiku, nazvao je pristup SAD-a krizi “licemjernim i kontradiktornim”.

“Oni pozivaju sve druge strane u regiji na suzdržanost, stalno govoreći Irancima ‘nemojte eskalirati’, dok ohrabruju Izraelce da djeluju potpuno nekažnjeno”, kaže Toossi za Al Jazeeru.

Iran kaže da Izrael ‘mora biti kažnjen’

Dodaje da je iransko obećanje da će uzvratiti dijelom vođeno percepcijom da SAD i Izrael vjeruju da mogu nanijeti štetu bez izazivanja snažne reakcije Teherana, koji ne želi regionalni rat.

Ali sada Iran želi povući čvrstu liniju, kaže Toossi. “Može se vrlo objektivno reći da nas je američka politika dovela u ovu situaciju.”

Izraelska vojska već godinama gađa lokacije povezane s Iranom u Siriji, dok Teheran pojačava svoje vojno prisustvo u toj ratom razorenoj zemlji.

Međutim, stručnjaci kažu da je Teheran bombardovanje diplomatskog objekta vidio kao posebno drzak čin koji ne bi trebalo proći bez odgovora.

“Konzulati i ambasade u bilo kojoj državi smatraju se teritorijom te države. Kada napadaju naš konzulat, to znači da su napali našu teritoriju”, rekao je u srijedu iranski vrhovni vođa Ali Khamenei.

“Cionistički režim je napravio grešku i mora biti kažnjen i bit će kažnjen.”

Ostaje da se vidi gdje će i kako doći ta obećana kazna, ali ako se dogodi, to bi mogla biti prekretnica u širenju sukoba u Gazi. Nekoliko država je ove sedmice upozorilo svoje građane da ne putuju u regiju.

Rat u Gazi, u kojem je ubijeno više od 33.000 Palestinaca, već se proširio van uske enklave.

Libanska grupa Hezbollah, saveznik Irana, svakodnevno razmjenjuje vatru s izraelskim snagama. Husi su ispalili projektile i bespilotne letjelice na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, zahtijevajući prekid rata, a koalicija predvođena SAD-om gađala je jemensku grupu kako bi zaustavila napade.

Činilo se da je trend regionalne eskalacije donekle splasnuo nakon što su iračke oružane grupe zaustavile svoje napade na američke baze u Iraku i Siriji – na zahtjev Teherana, prema nekoliko medijskih izvještaja.

U napadu dronom iračkih grupa koje podržava Iran, ubijena su tri američka vojnika u bazi u blizini granice između Jordana i Sirije. SAD je tada uzvratio nizom napada u Iraku i Siriji, ali je kriza na kraju obuzdana.

‘Pritisak’ na SAD i Izrael

Sada regija ponovo gleda u mogućnost proširenog sukoba.

„Pritisak je sada na Izraelu i SAD-u, a ne na Iranu. I da, ima mnogo prijetećih primjedbi upućenih Iranu u nadi da Iranci neće djelovati. Ali kocku je prvi bacio Izrael”, Kaže Vali Nasr, profesor međunarodnih poslova na Univerzitetu John Hopkins.

“A sada ljudi pokušavaju izbjeći ono što bi mogle biti posljedice.”

Biden ne želi da SAD bude uvučen u rat s Iranom, posebno jer traži ponovni izbor u novembru. Ali uobičajena politika Washingtona već dugo je podrška Izraelu, dodao je Nasr.

“Američki stav je da oni ne žele da se rat proširi. Ne žele da budu uvučeni u rat sa Iranom. Oni ne žele da rat u Gazi postane regionalni rat”, kaže za Al Jazeeru.

“Možda iza scene neke stvari govore Izraelu, ali mislim da javno pokušavaju upozoriti i Iran da ne eskalira rat.”

Ali dodaje je da se svaka država u svojoj vanjskoj politici mora boriti sa unutrašnjom politikom. “A u Sjedinjenim Američkim Državama davanje čvrstih garancija za odbranu Izraela se već podrazumijeva.”

U Washingtonu, iranski jastrebovi pozivaju na snažan američki odgovor ako Izrael bude napadnut.

Republikanski senator Tom Cotton pozvao je u srijedu na “zajedničku američko-izraelsku odmazdu” koja bi bila “brza i razorna” u slučaju bilo kakvog iranskog vojnog poteza protiv Izraela.

‘Očigledni put deeskalacije’

Ryan Costello, politički direktor Nacionalnog iransko-američkog vijeća (NIAC), grupe sa sjedištem u Washingtonu, DC koja favorizuje američku diplomatiju s Iranom, upozorio je da bi rezultati mogli biti katastrofalni, ako se SAD pridruži Izraelu u odmazdi.

“To je zaista nepromišljeno i sigurno bi gurnulo cijelu regiju u katastrofalan i krvav sukob”, rekao je za Al Jazeeru.

Costello je rekao da je američki stav do sada bio s jakim naglaskom na odvaraćanje, a slab na deeskalaciji.

“Kažu da će Izrael imati našu podršku, a Iran bi jednostavno trebao prihvatiti napad na diplomatski kompleks, što mislim da bi bilo kojoj nacijibilo teško za prihvatiti”, kaže.

Sa svoje strane, Parsi iz Instituta Quincy naglašava da je najbolji lijek za tinjajuće tenzije širom Bliskog istoka okončanje rata u Gazi.

“Gledajući širu sliku, postoji očigledan put deeskalacije koji je uvijek dostupan Bidenu, a to je vršenje pritiska za prekid vatre u Gazi”, kaže Parsi.

“Prekid vatre bi zaustavio napade iračkih milicija na SAD, zaustavio bi napade Husa, zaustavio bi eskalaciju između Irana i Izraela i Izraela i Hezbollaha.”

Izvor: Al Jazeera