Jerusalem Post: Izraelska vojska ‘spremna’ da obori iranske dronove

U Izraelu vlada zabrinutost da bi Teheran ili grupe koje podržava u regiji također mogli ispaliti balističke ili druge projektile u nekoj vrsti preklapajućeg vala sa dronovima.

Izrael za protuzračnu odbranu koristi avione, sisteme Željezna kupola i Davidova praćka, kao i sistem projektila Arrow (Amir Cohen / Reuters)

Nakon što je Iran u subotu navečer lansirao desetke dronova sa svoje teritorije kako bi napao ciljeve u Izraelu, izraelska vojska saopćila je da je spremna da ih obori, s obzirom na to da protuzračna odbrana te zemlje nije neprobojna, piše Jerusalem Post.

Izrael za protuzračnu odbranu koristi avione, sisteme Željezna kupola i Davidova praćka, kao i sistem projektila Arrow.

Osim toga, vojska može koristiti GPS kodiranje kako bi onemogućila određene vrste napadačkih dronova.

Kako piše Post, postoji i zabrinutost da bi Teheran ili grupe koje podržava u regiji također mogli ispaliti balističke projektile dugog dometa ili druge rakete na Izrael u nekoj vrsti preklapajućeg vala sa napadom dronovima.

Ubrzo nakon početka iranskog napada, irački su dužnosnici objavili da se irački zračni prostor zatvara.

Netanyahu: Spremni smo na svaki scenario

U međuvremenu, više dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulaymaniya, rekla su Reutersu tri sigurnosna izvora.

“Deseci bespilotnih letjelica primijećeni su kako lete iz Irana u smjeru Izraela iznad zračnog prostora Iraka”, rekla su izvori.

Napadi dronovima mogli bi potrajati satima ili više da stignu u Izrael dok putuju preko potencijalnih zemalja poput Iraka, Sirije, Jordana, Libana i drugih područja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su izraelski odbrambeni sistemi „raspoređeni“.

„Spremni smo na svaki scenarij, kako u odbrani, tako i u napadu”, rekao je Netanyahu.

Izvor: Al Jazeera