Izraelski mediji: Hamas se poigrava s nama, turska zabrana zadaje glavobolju

Izraelski Kanal 12 izvještava da je ubistvo Haniyehovih sinova izvršeno u osjetljivom trenutku i bez obavještavanja političkog nivoa.

Ljudi protestuju protiv vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i pozivaju na oslobađanje zatvorenika u Pojasu Gaze u Tel Avivu, Izrael, četvrtak, 11. aprila 2024. [Ariel Schalit/AP Photo]

Izraelski mediji govorili su o posljedicama ubistva sinova Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa Islamskog pokreta otpora Hamas, te eskalaciji tenzija između vojnog i političkog nivoa u Izraelu, kao i posljedicama turske zabrane izvoza nekih proizvoda u Izrael.

Izraelski Kanal 12 izvještava da je ubistvo Haniyehovih sinova izvršeno u osjetljivom trenutku i bez obavještavanja političkog nivoa, napominjući da je Izraelu jasno da je vođa Hamasa u Gazi Yahya Sinwar u najboljim okolnostima. Očekuje se da će on iznijeti neki prijedlog jer smatra da je američki prijedlog ustvari izraelski.

Izraelski kanal Kan 11 prenio je da premijer Benjamin Netanyahu i njegov ministar odbrane Yoav Gallant nisu odobrili atentat na Haniyehove sinove. Pojasnio je da je postojala operativna i povoljna prilika da se oni ciljaju.

Dodao je da je atentat „izvelo rukovodstvo koje je na niskom nivou, a ne ono na visokom, što posebno zahtijeva intervenciju političkog nivoa“.

Izraelsko-američka napetost

Lider stranke „Naš dom Izrael“ Avigdor Lieberman dotakao se nesuglasica između Netanyahua i Gallanta oko datuma invazije na Rafah, tvrdeći da je najgora moguća situacija kada oficiri i komandanti izgube povjerenje u rukovodstvo i politički nivo.

Lieberman je za kanal Kan 11 rekao: „Kada Netanyahu kaže ‘Odredili smo datum za ulazak u Rafah’, a dan kasnije ministar odbrane svom američkom kolegi kaže da nije određen nikakav datum za ulazak u Rafah, ne znate koliko to utiče na komandante brigada i bataljona koji se bore na terenu.“

Dodao je: „Umjesto prikazivanja jedinstva i borbenog duha pod sloganom ‘Zajedno pobjeđujemo’, postoje tri člana Ratnog kabineta od kojih se svaki bori protiv svakog“, što govori da Netanyahu uopće ne uzima u obzir Gantza i Gallanta.

Isti kanal je prenio riječi američkih zvaničnika: „Bili smo šokirani kada smo čuli Netanyahua da govori o konkretnom datumu operacije u Rafahu. Šta pokušava postići?“

Dodao je da Amerikanci osjećaju da je Netanyahu više zaokupljen izraelskom stranačkom politikom.

Izraelski Kanal 12 je istakao da se vratila napetost između vojnog i političkog nivoa u Izraelu zbog dva pitanja: povlačenja okupacijskih snaga iz Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze i datuma invazije na Rafah.

Dopisnik ovog kanala za vojna pitanja je naglasio potrebu da se zaustavi „nastavak ove gluposti, jer se Hamas poigrava“ te poziva na vršenje pritiska na Pojas Gaze provođenjem, na primjer, novih vojnih operacija u Rafahu i centralnom dijelu Pojasa.

Zabrana Turske i zatvaranje Al Jazeere

Izraelski Kanal 13 je za tursku zabranu izvoza u Izrael rekao da zadaje „veliku glavobolju izraelskoj ekonomiji“, jer je Izrael u 2022. godini iz Turske uvezao robu u vrijednosti od 6,8 ​​milijardi dolara te ističe da je Turska na trećem mjestu na listi zemalja izvoznica u Izrael.

Dodao je da će Turska biti neznatno oštećena svojom odlukom jer uvozi robu iz Izraela u vrijednosti manjoj od 2,5 milijardi dolara, odnosno samo 1 posto.

O „Zakonu o Al Jazeeri“ izraelski kanal Kan 11 rekao je da je Netanyahuu došao pravi trenutak za zatvaranje katarskog kanala te da će se nakon pola godine rata vidjeti da li je zainteresovan da ga zatvori ili ne.

Istakao je da je Netanyahu ranije spriječio zatvaranje ureda Al Jazeere jer je smatrao da nije hitno. Kanal bi mogao biti zatvoren na proširenoj sjednici Vijeća ministara u narednim danima, tvrdi Kan 11.

Izvor: Al Jazeera