Iran zaplijenio brod povezan s Izraelom u blizini Hormuškog moreuza

Pripadnici specijalnih snaga iranske Revolucionarne garde zaplijenili su teretni brod pošto su se na njega iskrcali iz helikoptera, potvrdili su iranski državni mediji.

Iranski komandosi upadaju na brod iz helikoptera (Screenshot / AP Video / Al Jazeera)

Iranske oružane snage zaplijenile su brod u području Hormuškog moreuza usred rastućih napetosti širom regije nakon smrtonosnog izraelskog napada na iranski konzulat u Siriji.

Pripadnici specijalnih snaga iranske Revolucionarne garde zaplijenili su teretni brod pošto su se na njega iskrcali iz helikoptera, potvrdili su iranski državni mediji.

Agencija IRNA je navela da je brod MSC Aries “povezan sa Izraelom” i da ga specijalci vode ka iranskim teritorijalnim vodama.

Brod koji je plovio pod zastavom Portugala navodno je isplovio iz luke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i putovao za Indiju. Povezan je s londonskom kompanijom Zodiac Maritimeom, koja je dio Zodiac grupe koju vode izraelski milijarder Eyal Ofer i njegova porodica.

Snimak kojeg je objavila agencija AP prikazuje specijalce koji upadaju na brod iz helikoptera.

Izraelski poziv na sankcije Iranu

MSC je potvrdio da je na brodu bilo 25 članova posade, dodajući u saopćenju da “sarađuje s nadležnim vlastima kako bi osigurao njihovu dobrobit i siguran povratak broda”.

Prethodno je Agencija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) saopćila da je dobila izvještaj o brodu kojeg su “regionalne vlasti” zaplijenile 93 kilometara od emiratskog lučkog grada Fujairah, na plovnom putu koji je vitalan za svjetsku trgovinu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je na društvenoj mreži X napisao da Iran “ovom piratskom operacijom krši međunarodno pravo”.

On je pozvao Evropsku uniju da sankcioniše Iran i proglasi Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) “terorističkom organizacijom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije