CBS News: Iran će napasti Izrael desecima projektila i sa više od stotinu dronova

Izraelcima će biti teško odbraniti se od napada ove veličine, navode američki zvaničnici.

Khameneiju je predočeno nekoliko opcija od Iranske revolucionarne garde za napad na izraelske interese (AP)

Izrael se priprema za veliki napad Irana, za koji američki zvaničnici vjeruju da bi se mogao dogoditi za samo nekoliko sati, kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku prije dvije sedmice, koji je rezultirao smrću osam oficira Iranske revolucionarne garde.

Dva američka zvaničnika izjavili su za CBS News da se očekuje da će Iran izvršiti napad na Izrael s više od stotinu dronova i desecima projektila, koji će biti usmjereni na vojne ciljeve u Izraelu.

Također su rekli da će Izraelcima biti teško odbraniti se od napada ove veličine u trenutku kada vjeruju da će napad biti manjeg obima kako bi se izbjegla dramatična eskalacija.

Novine The New York Times citirale su jednog američkog zvaničnika, koji je rekao da Washington očekuje da će napad Irana na Izrael biti veći od posljednjih napada koji su se desili u okviru dugog “rata u sjeni”.

Portal Axios je prenio izjave nekih američkih zvaničnika da je administracija predsjednika Joe Bidena zahtijevala od Izraela da obavijesti Sjedinjene Američke Države i uzme njihovo mišljenje prije donošenja odluka o bilo kakvom odgovoru Izraela na napad Irana.

Američki zvaničnici su istakli da je Iran jasno stavio do znanja da će napasti snage koje su njega napale te je upozorio da će intervencija Washingtona nakon iranskog odgovora Izraelu rezultirati napadom na američke baze u regiji.

Axios je također citirao jednog američkog zvaničnika, koji je rekao da su neki zvaničnici u kontaktu s regionalnim partnerima zbog razgovora o slanju poruka Iranu da spriječi eskalaciju, ističući da Iran nije slao prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama preko zvaničnog švicarskog komunikacijskog kanala.

Novine The Washington Post su od nekih američkih zvaničnika prenijele da Pentagon jača svoje prisustvo na Bliskom istoku i šalje dodatne ratne brodove i avione.

Novine The Wall Street Journal su u petak objavile da se Izrael priprema za direktan napad Irana u narednih 48 sati te da je, prema jednom izvještaju, rukovodstvo u Teheranu razgovaralo o scenarijima napada, ali još nije odlučilo kako će se razvijati.

U četvrtak navečer je jedan američki zvaničnik rekao da izvještaji američkih obavještajnih službi pokazuju da bi Iran mogao napasti Izrael, a ne izraelske ciljeve u inozemstvu.

Novine su prenijele od savjetnika snaga Iranske revolucionarne garde da je Revolucionarna garda predstavila pred vrhovnim vođom Irana Alijem Khameneijem nekoliko opcija za napad na izraelske interese te da scenariji koji se razmatraju podrazumijevaju direktan napad naprednim raketama srednjeg dometa.

Američka posvećenost sigurnosti Izraela

U vezi s ovim, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će Sjedinjene Američke Države učiniti sve što je potrebno da osiguraju sposobnost Izraela za samoodbranu i zaštitu svojih snaga. Kirby je u izjavama objavljenim jučer naglasio da je američka posvećenost sigurnosti Izraela nepokolebljiva, napominjući da Sjedinjene Američke Države i Izrael ozbiljno shvataju iransku prijetnju.

Jedan američki zvaničnik rekao je za Al Jazeeru da Sjedinjene Američke Države šalju dodatne vojne kapacitete u regiju kako bi pojačale mjere za sprječavanje eskalacije u regiji i zaštitu njenih snaga. Američki zvaničnik je rekao da “naši obavještajni podaci ukazuju na veliku mogućnost iranskog napada na Izrael krajem sedmice”. Istakao je da je američki ministar odbrane Lloyd Austin tražio od svog izraelskog kolege Yoava Gallanta održavanje bliske sigurnosne koordinacije u budućnosti.

Izraelski Kanal 12 objavio je u četvrtak da je Austin uvjerio Gallanta da se Izrael može u potpunosti osloniti na Ameriku u suočavanju s prijetnjama Irana i njegovih agenata u regionu.

Gallant je u petak rekao da Izrael i Sjedinjene Američke Države stoje “rame uz rame” u suprotstavljanju Iranu.

Nakon sastanka sa komandantom američke Centralne komande generalom Erikom Kurillom, koji je u posjeti Izraelu, Gallant je rekao: “Naši neprijatelji vjeruju da mogu međusobno udaljiti Izrael i Sjedinjene Američke Države, ali je suprotno – oni nas međusobno približavaju i jačaju našu vezu.”

Izraelski načelnik Generalštaba Herzi Halevy rekao je da vojska pomno prati dešavanja u Iranu na različitim frontovima, uz visoku i stalnu spremnost da se nosi sa postojećim i potencijalnim prijetnjama, i to u potpunoj koordinaciji s američkom vojskom.

Halevy je, na kraju jučerašnjeg konsultativnog sastanka sa čelnicima vojske i sigurnosnih službi u vezi s pripremama vojske za sve moguće scenarije iranskog odgovora, dodao da je izraelska vojska jaka i spremna za odbranu i napad pred svakom postojećom i potencijalnom prijetnjom.

Halevy je održao još jedan sastanak zbog sigurnosnih konsultacija, na kojem je učestvovao komandant Centralne komande SAD-a general Erik Kurilla.

Izraelska radiodifuzna korporacija saopćila je da je ured premijera Benjamina Netanyahua zamolio ministre da budu oprezni i spremni za moguću eskalaciju.

Portparol izraelske vojske je rekao da su sigurnosne konsultacije održane na nekoliko nivoa zbog iranske eskalacije na Bliskom istoku i ugrožavanja globalne stabilnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije