Bivši izraelski ministar: Rat u Gazi je završen našim porazom

Postoji taktička pobjeda, ali i strateški poraz, kaže bivši izraelski ministar pravde, dodajući da ‘nisu postigli nijedan od ciljeva koje je postavila Vlada’.

Gubici izraelske okupacijske vojske redaju se jedan za drugim od 7. oktobra (Getty)

Bivši izraelski ministar pravde Haim Ramon rekao je da je rat koji je pokrenula vlada Benjamina Netanyahua u Pojasu Gaze završio strateškim porazom Izraela.

Na pitanje da li je rat završen, Ramon je odgovorio: “Jeste, nažalost. Postoji taktička pobjeda, ali i strateški poraz, nismo postigli nijedan od ciljeva koje je postavila Vlada”, piše izraelski list Maariv.

Dodao je da je kopneni napad počeo na pogrešan način, jer je krenuo intenzivno samo na sjeveru Pojasa Gaze, te je nastavio: “Poslali smo milion i po izbjeglica na jug i sada nećemo ići na Rafah (jug) jer je tu milion i po ljudi. To, doista, nije američki problem, naš problem je kako ćemo se nositi s njima.”

Ramon je rekao: “Prije šest mjeseci smo ušli u ovaj rat i imali jedan cilj, a to je slom Hamasa vojnom silom. Zadala mu je (vojska) teške udarce, ali on još uvijek stoji na nogama.”Spomenuo je i sljedeće: “Cilj je bio eliminirati Hamasovu vlast nad civilima pod čijom kontrolom je humanitarna pomoć“, smatrajući da je „nemoguće da Hamas propadne bez naše privremene vlasti nad civilima.”

“Nismo mogli srušiti Hamasovu vlast nad civilima. Rekli smo da ćemo vojnom silom dovesti do oslobađanja zarobljenika, a ni to se nije desilo. Ciljevi rata nisu postignuti nakon šest mjeseci i sada smo u velikoj nevolji”, rekao je bivši izraelski ministar.

Preuzimanje odgovornosti

Haim Ramon je rekao: “Nismo ni počeli rušiti Hamas. Po mom mišljenju, nakon šest mjeseci, imajući u vidu sve što se desilo i, svakako, neuspjeh 7. oktobra, ovo je trenutak kada načelnik Generalštaba izraelske vojske (Herzi Halevy) treba preuzeti odgovornost, kako je i sam objavio.”

Dodao je da, ukoliko do toga dođe, pojavit će se niz reakcija na vojnom i političkom nivou.

Halevy je na početku rata, odmah nakon napada Hamasa na izraelska naselja i vojne baze oko Pojasa Gaze 7. oktobra, objavio da preuzima odgovornost za sigurnosni i vojni neuspjeh.

Određeni broj izraelskih vojnih, sigurnosnih i političkih lidera je, također, objavio da preuzimaju odgovornost za napad Hamasa.

Web-stranica Walla citirala je bivšeg zamjenika načelnika izraelskog Generalštaba Yaira Golana, koji je rekao: “Zaglavljeni smo u Gazi bez pravih ciljeva ili strategije izlaska. Netanyahu je najgori lider u historiji Izraela i predstavlja prijetnju našem postojanju. Cilj rušenja Hamasove vlasti i vraćanja zarobljenika bio je nerealan od početka.”

Potop al-Aksa

Dana 7. oktobra Hamas i još neke palestinske frakcije u Gazi pokrenuli su vojnu operaciju nazvanu Potop al-Aksa kao odgovor na kontinuirane napade izraelskih snaga i doseljenika na palestinski narod, njegovu imovinu i svetinje, posebno džamiju Al-Aksa u Okupiranom Jerusalemu.

Izrael kaže da je Hamas u tom napadu ubio 1.200 Izraelaca i ranio 5.431, a zarobio oko 239 njih, među kojima i neke visoke vojne činovnike. Jedan broj njih je razmijenio tokom jednosedmičnog primirja, okončanom početkom decembra 2023. godine, za desetke Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Izrael od 7. oktobra vodi razorni rat u Pojasu Gaze, ostavljajući desetke hiljada civilnih žrtava, većinom djece i žena, te glad koja je odnijela živote djece i starijih osoba, što je Izrael dovelo pred Međunarodni sud pravde pod optužbom da je počinio genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije