Wall Street Journal: Izrael se priprema za napad Irana u roku od 48 sati

Američki zvaničnik je rekao da izvještaji američkih obavještajnih službi ukazuju da bi ciljevi iranskog napada mogli biti na izraelskoj teritoriji, a ne u inostranstvu.

Khamenei ispred kovčega pripadnika Revolucionarne garde ubijenih u izraelskom zračnom napadu na kompleks iranske ambasade u Damasku (Reuters)

Wall Street Journal je u petak izvijestio da se Izrael priprema za direktan napad iz Irana na južni ili sjeverni dio države u narednih 48 sati, kako se navodi u izvještaju. Rukovodstvo u Teheranu je razgovaralo o planovima za napad, ali još nije odlučilo koje će konkretne poteze povući.

Američki zvaničnik je u četvrtak navečer rekao da izvještaji američkih obavještajnih službi ukazuju da bi ciljevi iranskog napada mogli biti na izraelskoj teritoriji, a ne u inostranstvu.

List je citirao, kako je naveo, savjetnika snaga iranske Revolucionarne garde, rekavši da je Revolucionarna garda pred vrhovnog vođu zemlje, ajatolaha Alija Khamneija, stavila nekoliko opcija za udar na izraelske ciljeve, navodeći da ti scenariji koji se razmatraju uključuju i direktan udar na Izrael naprednim raketama srednjeg dometa.

Wall Street Journal je objavio da su nalozi na društvenim mrežama bliski Revolucionarnoj gardi u proteklih nekoliko sati objavili video snimke koji prikazuju simulacije raketnih napada na izraelski aerodrom Haifa i nuklearno postrojenje Dimona, uz napomenu da je iranski zvaničnik ranije rekao da će Iran udariti na izraelska električna postrojenja kao i postrojenja za desalinizaciju vode, u slučaju udara na njega (Izrael).

Khamenei procjenjuje političke rizike ovog napada

List je citirao gore spomenutog savjetnika koji je rekao da Khamenei još uvijek procjenjuje političke rizike ovog napada, a u svjetlu zabrinutosti da bi direktan napad na Izrael mogao za posljedicu imati to da on (Izrael) presretne poslane projektile i odgovori velikom odmazdom koja bi uključivala iransku stratešku infrastrukturu.

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da postoji mogućnost da Iran i njegovi saveznici napadnu i područje Golana ili čak Pojas Gaze kako bi izbjegli napad na unutrašnjost međunarodno priznate izraelske teritorije.

Druga opcija, rekli su, jeste udar na izraelske ambasade, posebno one u arapskom svijetu, kako bi se pokazalo da su prijateljski odnosi sa Tel Avivom veoma skupi.

S druge strane, ovaj list prenosi da međunarodna zajednica nastoji izbjeći eskalaciju, u vezi s tim napominjući da su ministri vanjskih poslova Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, Annalena Baerbock i David Cameron, jučer (u četvrtak) nazvali svog iranskog kolegu Hosseina Amira Abdollahiana, traživši da Teheran ne napadne Izrael, prema britanskim i iranskim zvaničnicima.

Glasnogovornik iranske misije pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, komentarišući ovu informaciju, za list je rekao: “Nekoliko regionalnih i evropskih ministara već su kontaktirali iranskog ministra vanjskih poslova”.

Izvor: Agencije