Ruski dronovi nanijeli nove štete ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi

Rusija je pokrenula više velikih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nanijevši znatnu štetu ukrajinskom elektroenergetskom sistemu.

Ruske rakete i bespilotne letjelice uništile su veliku elektranu u blizini Kijeva (Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kyiv region/Handout via REUTERS)

Napadi ruskih bespilotnih letjelica u južnoj Ukrajini tokom noći izazvali su požar u energetskom postrojenju u regiji Dnipropetrovsku i oštetili ključnu infrastrukturu u regiji Hersonu, saopćile su u petak ukrajinske vlasti.

Ukrajinske snage srušile su 16 od 17 dronova, prenosi Hina.

Rusija je, također, ispalila vođenu zračnu raketu Kh-59, objavila je Ukrajinska vojska na Telegramu.

Krhotine drona izazvale su požar u energetskom postrojenju koji nije identificiran. Hitne službe ugasile su požar, navodi se u izjavi koju je u petak ujutro dao Serhij Lisak, guverner regije Dnipropetrovska. Ni vojska ni lokalni dužnosnici nisu izvijestili o žrtvama.

Noćni napad

U noćnom napadu je, također, oštećen ključni infrastrukturni objekt i sedam privatnih stanova u regiji Herson, a nema izvještaja o žrtvama, prema navodima guvernera regije Herson Oleksandra Prokudina.

Trenutno nisu dostupni drugi detalji o objektu ili šteti.

Od kraja marta Rusija je pokrenula više velikih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nanijevši znatnu štetu ukrajinskom elektroenergetskom sistemu i uzrokujući hitna isključenja struje u nekim regijama.

Ruske rakete i bespilotne letjelice uništile su veliku elektranu u blizini Kijeva i pogodile elektroenergetska postrojenja u nekoliko regija u četvrtak, pogoršavajući stanje opterećenog energetskog sistema.

Izvor: Agencije