Pomorske vježbe Južne Koreje, Japana i SAD-a zbog sjevernokorejskih prijetnji

Na dvodnevnim vježbama u međunarodnim vodama između Južne Koreje i Japana sudjeluju nosač aviona Theodore Roosevelt i razarači Howard, Russell i Daniel Inouye te ratni brodovi azijskih susjeda.

Fotografija koju je južnokorejska mornarica stavila na raspolaganje 12. aprila 2024. prikazuje brodove tokom zajedničke vježbe u jugoistočnim vodama južnokorejskog južnog otoka Jeju (EPA-EFE/YONHAP / JUŽNOKOREJSKA MORNARICA)

Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Američke Države održavaju dugo planirane zajedničke pomorske vježbe koje uključuju američki nosač aviona kako bi osigurali spremnost protiv nuklearnih i raketnih prijetnji iz Sjeverne Koreje, saopćila je Južnokorejska mornarica.

Sjeverna Koreja ubrzava razvoj oružja, testirajući hipersonične projektile na kruto gorivo prošle sedmice, a čelnik Kim Jong-un rekao je u srijedu da je sada vrijeme da budu spremniji za rat nego ikad, navodeći nestabilnu geopolitičku situaciju.

“Snage koje sudjeluju provode vježbe protupodmorničkog ratovanja kako bi poboljšale svoje odgovore na podvodne prijetnje Sjeverne Koreje, uključujući podmornice i balističke projektile koji se lansiraju s podmornica”, objavila je Južnokorejska mornarica, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na dvodnevnim vježbama u međunarodnim vodama između Južne Koreje i Japana od četvrtka sudjeluju nosač aviona Theodore Roosevelt i razarači Howard, Russell i Daniel Inouye te ratni brodovi azijskih susjeda.

Zajednički plan vježbi

Obuka, čiji je cilj pojačati njihovu zajedničku sposobnost da odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje, slijedi višegodišnji zajednički plan vježbi postavljen nakon prošlogodišnjeg trostranog samita, saopćila je Južnokorejska mornarica.

Tri mornarice su, također, izvele pomorske vježbe namijenjene blokiranju sjevernokorejskog ilegalnog prijevoza oružja za masovno uništenje te vježbe traganja i spašavanja za brodovima u nevolji.

U Washingtonu, Južnoj Koreji i SAD-u dužnosnici odbrane održali su godišnje razgovore o odbrani u četvrtak, potvrđujući planove za vježbe koje simuliraju sjevernokorejsku upotrebu nuklearnog oružja u nadolazećim ljetnim vježbama, dodalo je Ministarstvo odbrane Seula.

Na samitu u Camp Davidu prošlog augusta, čelnici tri zemlje složili su se organizirati godišnje vježbe iz više domena, razmjenjivati ​​informacije u stvarnom vremenu o sjevernokorejskim lansiranjima projektila i pokrenuti vruću liniju za komunikaciju u kriznim situacijama.

Izvor: Agencije