Policija uhapsila troje tinejdžera zbog sumnje da su planirali ‘teroristički napad’

Njemački tužioci vjeruju da su planirali izvesti zločine ‘ubistvo i ubistvo iz nehaja’ kao i da su pripremali ‘ozbiljan čin nasilja, koji ugrožava državu’.

Njemačka je u stanju pripravnosti zbog eventualnih terorističkih napada od početka rata u Gazi 7. oktobra (Thilo Schmuelgen / Reuters)

Policija u Njemačkoj je uhapsila troje tinejdžera zbog sumnje da su planirali teroristički napad, saopćili su njemački tužioci.

Naveli su da su uhapšene dvije djevojčice od 15 i 16 godina te 15-godišnji dječak iz regije Duesseldorf, u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, “zbog sumnje da su planirali izvesti napad motivisan islamističkim ekstremizmom”.

Vjeruje se da su planirali izvesti zločine “ubistvo i ubistvo iz nehaja”, kao i da su pripremali “ozbiljan čin nasilja, koji ugrožava državu”, navedeno je u saopćenju.

Centralni državni ured za sprečavanje terorizma izdao je nalog za njihovo hapšenje tokom uskršnjih praznika.

Izvršeni pretresi

Zvaničnici su naveli da su tinejdžeri formirali chat-grupu i da su istražitelji smatrali da postoji opasnost od napada i da su zbog toga izvršeni pretresi, iako nije postojao konkretan plan za napad u određeno vrijeme ili na određenom mjestu.

Vlasti nisu iznijele pojedinosti o navodnoj zavjeri niti su precizirale kako su njihovi planovi napredovali, navodeći da se istraga nastavlja.

No, njemački Bild je objavio da su pritvoreni tinejdžeri veličali grupu ISIL i da je njihov plan uključivao napade noževima i molotovljevim koktelima na vjernike u crkvama i policiju u policijskim stanicama.

Sedmičnik je objavio i da su tinejdžeri razmatrali hoće li nabaviti vatreno oružje.

Njemačka je u stanju pripravnosti zbog eventualnih terorističkih napada od početka rata u Gazi 7. oktobra, zbog svoje političke i vojne podrške Izraelu u sukobu u kojem je ubijeno više od 33.500 Palestinaca.

Izvor: Agencije