Norveška spremna priznati palestinsku državu

Parlament ove sjeverne evropske države usvojio je u novembru prijedlog kojim se od Vlade traži da bude spremna priznati nezavisnu palestinsku državu.

Premijeri Španije Sanchez (lijevo) i Norveške Stoere nakon sastanka u Oslu (NTB/Terje Pedersen via Reuters)

Norveška je spremna priznati palestinsku državu u saradnji sa drugim državama, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gahr Stoere u prisustvu španskog kolege Pedra Sancheza koji se zalaže za takvo priznanje, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Norveška je spremna donijeti odluku o priznanju palestinske države. Ta odluka mora biti donijeta na osnovu vremena i konteksta, u bliskoj saradnji sa državama istomišljenika. Nismo postavili konkretan datum”, rekao je Stoere u Oslu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sanchezom.

Parlament ove sjeverne evropske države usvojio je u novembru prijedlog kojim se od Vlade traži da bude spremna priznati nezavisnu palestinsku državu.

Norveška je također bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora početkom 1990-ih, kada je postignut dogovor, koji nije proveden, o mirnom suživotu između dvije nezavisne države.

Španski premijer je ove sedmice krenuo u posjete Poljskoj, Norveškoj i Irskoj kako bi razgovarao o “potrebi da se krene ka priznavanju Palestine”.

Glasan kritičar Netanyahua

“Španija je javno posvećena priznavanju palestinske države, što je prije moguće, kada za to budu bili odgovarajući uvjeti i na takav način da ima najjači mogući pozitivan uticaj na mirovni proces”, rekao je Sanchez u Oslu.

Prema pisanju španskih medija koji su Sancheza pratili na prošlosedmičnoj turneji u Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, premijer Španije je tada pomenuo kraj juna kao mogući datum za priznavanje Palestine.

“Pozdravljam inicijativu premijera Sancheza da konsultira države istomišljenice u cilju jačanja koordinacije, a mi ćemo tu koordinaciju pojačati u narednim sedmicama”, rekao je šef norveške Vlade Stoere.

Sanchez je inače veoma kritičan prema stavu izraelske Vlade na čelu sa Benjaminom Netanyahuom od početka rata u Gazi gdje je ubijeno više od 33.000 Palestinaca.

Izvor: Agencije