Njemačka policija prekinula propalestinski skup u Berlinu

Organizatori skupa osudili su izraelsku vojnu ofanzivu u pojasu Gaze i kritizirali podršku Berlina izraelskoj Vladi.

Policajci na straži ispred ulaza u mjesto održavanja Palestinskog kongresa u Berlinu [John Macdougall/AFP]

Njemačka policija prekinula je u petak propalestinski skup u glavnom gradu Berlinu i pozvala približno 250 učesnika da napuste mjesto događaja samo dva sata nakon što je počeo, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Policajci su prvo intervenirali zbog aktiviste koji se obratio videosnimkom, a zabranjeno mu je političko djelovanje u Njemačkoj zbog, kako je objavila policija na platformi X, govora mržnje protiv Izraela i Jevreja.

Kad je muškarac progovorio, policija je prekinula prenos i privremeno isključila struju na mjestu održavanja “Palestinskog kongresa” u organizaciji raznih propalestinskih grupa.

Policija nije objavila ime govornika, ali su učesnika kongresa na platformi X napisali da se radi o palestinskom istraživaču Salmanu Abu Sitti.

Policajci su ubrzo nakon toga odlučili prekinuti cijeli događaj – ne samo u petak, već i u subotu i nedjelju.

Kritike zbog njemačke podrške Izraelu

Glasnogovornik policije rekao je da su donijeli tu odluku jer su uvidjeli rizik “da bi se takvi antisemitski govori koji veličaju nasilje i negiraju holokaust mogli ponoviti na događaju”.

Političari, uključujući gradonačelnika Berlina Kaija Wegenera, kao i policija, najavili su prije početka okupljanja da će poduzeti stroge mjere ako na skupu bude antisemitskih izjava.

Organizatori skupa osudili su izraelsku vojnu ofanzivu u pojasu Gaze i kritizirali podršku Berlina izraelskoj Vladi.

“Zajedno, s glasovima palestinskog pokreta i međunarodne zajednice, osudit ćemo izraelski aparthejd i genocid. Optužujemo Njemačku za saučesništvo”, piše na web stranici organizatora.

Dekan univerziteta spriječen da dođe

Jednom od glavnih govornika, Ghassanu Abu Sittahu, britanskom palestinskom ljekaru, ranije je odbijen ulazak u Njemačku kako bi prisustvovao događaju, rekao je on.

“Njemačka Vlada me je silom spriječila da uđem u državu”, objavio je Abu Sittah na X.

Ljekar, koji je volontirao u bolnicama u Gazi tokom prvih sedmica izraelskog rata, rekao je da je stigao na berlinski aerodrom u petak ujutro prije nego što je zaustavljen na kontroli pasoša, gdje su ga zadržali nekoliko sati, a zatim mu je rečeno da se mora vratiti u Veliku Britaniju.

Aerodromska policija rekla je da mu je odbijen ulazak zbog “sigurnosti ljudi na konferenciji i javnog reda”, rekao je Abu Sittah za Associated Press.

Organizatorica događaja, Nadija Samour, izjavila je za tursku državnu agenciju Anadolu: “Nema apsolutno nikakve pravne osnove za ovo, nikakvog opravdanja. [Abu] Sittah je dekan Univerziteta u Glasgowu. Ne mogu zamisliti da je on opasna osoba ili osoba koja potiče nasilje. Upravo suprotno.”

Abu Sittah je na X dodao da je zabrana pristupa njemu “ušutkavanje svjedoka genocida prije nego što ICJ pridoda sudioništvu Njemačke u masakru koji je u toku.”

Izvor: Agencije