Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u evropske izbore

Istražitelji su otkrili da ruske grupe forsiraju proruske kandidate kako bi oslabili podršku EU Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, rekao je belgijski premijer.

De Croo je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za saradnju u pravosuđu (REUTERS/ Yves Herman)

Belgijski tužitelji istražuju moguće miješanje Rusije u predstojeće izbore za Evropski parlament nakon saznanja koja su primili od obavještajnih službi, rekao je u petak belgijski premijer Alexander De Croo, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Istražitelji, rekao je De Croo, otkrili su da ruske grupe forsiraju proruske kandidate kako bi oslabili podršku Evropske unije Ukrajini u borbi protiv ruske invazije pokrenute prije dvije godine.

“Cilj je da se za Evropski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji. Oslabljenja evropska podrška Ukrajini služi Rusiji na bojnom polju”, istakao je šef belgijske Vlade.

Dodao je kako je istraga pokrenuta nakon što su češke vlasti otkrile da ruski agenti, aktivni u Briselu, nastoje steći utjecaj i platiti zastupnicima da promoviraju prorusku agendu.

Isplate u gotovini

Iako je umiješanost Rusije u evropske izbore uočena u Belgiji, de Croo napominje da isplate gotovine nisu tako realizirane.

Zapad optužuje Rusiju da pokušava okrenuti javno mijenje tokom izbornih kampanja, no zvanična Moskva to kategorično negira.

Uoči evropskih izbora u junu, stranke koje kritiziraju podršku EU-a Ukrajini uključuju francusko Nacionalno okupljanje (RN), austrijsku Slobodarsku stranku (FPO) i njemačku Alternativu za Njemačku (AfD) za koje se prognozira da će dobiti više glasova nego na izborima prije pet godina.

De Croo je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za saradnju u pravosuđu (EuroJust). Također smatra da bi slučaj trebao krivično goniti Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF).

Izvor: Agencije