Vojni stručnjak objašnjava zašto se Izrael namjerava vratiti u Khan Younis

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi da njegova vojska ostane u Khan Younisu, jer se ne želi povući iz Pojasa Gaze.

Palestinci koji su našli utočište u Rafahu vraćaju se u uništeni Khan Younis nakon povlačenja izraelske vojske [Mohammed Abed/AFP]

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim al-Falahi, komentirao je izjavu člana Izraelskog ratnog kabineta Bennyja Gantza da će izraelske snage ući u Rafah, na jugu Pojasa Gaze i da će se vratiti u Khan Younis.

Vojni stručnjak kaže da su komandanti izralske vojske izjavili da bi ostanak vojske u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, doveo do iscrpljivanja njenih vojnih kapaciteta. Smatra da je do povlačenja najvjerovatnije došlo zbog planova da se krene na Rafah, s tim da će se izraelske snage vratiti u Khan Younis nekada kasnije.

Prema analizi vojnog i strateškog stručnjaka, izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi da njegova vojska ostane u Khan Younisu, jer se ne želi povući iz Pojasa Gaze.

Istaknuo je da se razlikuju vizije koje imaju Netanyahu, ekstremna desnica, komanda vojske, koju predstavlja Generalštab i pojedine ličnosti koje su ranije bile na funkcijama u Ministarstvu odbrane, uključujući i Gantza.

Operativno uporište Izraela

Što se tiče napada palestinskog otpor,a usmjerenih na koridor “Netzarim”, koji razdvaja sjevernu Gazu od centra i juga, vojni i strateški stručnjak je rekao da će ovaj koridor biti izložen bombardiranju u cijelom narednom periodu.

Istakao je da se izraelska vojska u ovoj oblasti pokušava zaštititi podizanjem zemljanih nasipa određene visine, a uspostavila je i tri glavne baze na istoku, zapadu i centru.

Također je rekao da izraelska vojska vojska želi uspostaviti operativno uporište u Netzarimu, pogotovo ako ponovo bude namjeravala prodrijeti na to područje.

Komentirajući ponovna izraelska bombardiranja oblasti Abasan al-Kabira, istočno od Khan Younisa, pukovnik Hatem al-Falahi je rekao da je cilj tih napada spriječiti bilo kakvo napredovanje frakcija otpora prema snagama prisutnim na ovom području.

Izvor: Al Jazeera