Izraelski stručnjak sumira Hamasove uspjehe tokom rata

Prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, jedan od glavnih ciljeva rata je uništavanje Hamasovih vojnih sposobnosti i povratak izraelskih zarobljenika iz Gaze.

Borci Brigada Al-Qassam tokom ranije održane vojne parade u Khan Yunisu (Getty Images)

Izraelski vojni analitičar citirao je riječi vojnih veterana u izraelskoj vojsci koji su iznijeli svoje procjene o mogućem vremenskom okviru za postizanje pobjede nad Islamskim pokretom otpora (Hamas). Također je nabrojao uspjehe koje je Hamas postigao tokom vođenja rata.

Yoav Zeitoun navodi, u članku u novinama Yedioth Ahronoth, da vojni veterani procjenjuju da ”Hamas neće biti poražen do 2026. ili 2027. u najboljem scenariju”.

Naglasio je da je “teško postići čak i najskromnije ciljeve rata, pri čemu se misli na ograničavanje Hamasove civilne, a ne vojne kontrole”.

Također je rekao: “Izraelska vojska je usmjerila svoje napade na unutrašnje Hamasove sigurnosne mehanizme, koji su još uvijek netaknuti.”

Izazov lociranja Hamasovih boraca opisao je kao ”kao pronalaženje igle u plastu sijena”.

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, gotovo svakodnevno objavljuju saopćenja u kojima se navodi da su ubijeni i ranjeni izraelski vojnici ili da su uništena izraelska vojna vozila. Neke od tih operacija su i zabilježene, o čemu svjedoče video snimci koje objavljuju.

“Četiri dana nakon što se vojska povukla iz Khan Yunisa, dok su se gomile stanovnika vraćale u svoje uništene domove, uočeni su Hamasovi borci koji počinju vraćati kontrolu nad gradom”, nastavio je vojni analitičar.

Uspjesi na sjeveru

Što se tiče situacije u sjevernom Pojasu Gaze, vojni stručnjak je rekao: ”Na prepunim pijacama Jabalije, Hamasovi operativci održavaju red i sprečavaju poigravanje s cijenama.”

“Prema podacima Ministarstva odbrane, Hamas je postigao izuzetan uspjeh, jer su cijene hrane pale prošlog marta, što ukazuje na ekonomsku stabilnost u (ovoj) oblasti”, dodao je.

“Slične scene će se vjerovatno dešavati uskoro i u Khan Yunisu i područjima u kojima izraelska vojska još uvijek nije djelovala, kao što su Rafah i gradovi u centralnom dijelu Pojasa Gaze. U tim oblastima postoji civilna kontrola Hamasa, a jedna od njenih manifestacija policijsko provođenje zakona i reda”, mišljenja je.

Prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, jedan od glavnih ciljeva rata je uništavanje Hamasovih vojnih sposobnosti i povratak izraelskih zarobljenika iz Gaze.

Od 7. oktobra 2023. godine, izraelska vojska nastavlja voditi svoj razarajući rat u Pojasu Gaze i vršiti napade na nenaoružane civile. Rat je ostavio za sobom desetke hiljada poginulih i ranjenih, većinom žena i djece, te neviđenu zdravstvenu i humanitarnu krizu, prema UN-ovim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Al Jazeera