Hoće li zasjeda Al-Zanna pojačati neslaganja u Izraelu?

Raste uvjerenje među izraelskim krugovima kako Netanyahu tjera Izrael da radi ono što ne želi zbog svojih ličnih interesa te da očekuje povećanje protesta i demonstracija na ulicama.

Izraelci protestuju protiv Netanyahuove Vlade u Jerusalemu [File: Leo Correa/AP]

Stručnjaci su potvrdili da će zasjeda Al-Zanna, koju su napravile Brigade al-Qassam, vojno krilo Hamasa, okupacijskim vojnicima povećati stanje zbunjenosti i frustracije u Izraelu, a jedan stručnjak je upozorio na identifikaciju Washingtona s Tel Avivom i njegov pokušaj postavljanja političke zamke Hamasu.

Prema riječima Wadiha Awawde, novinara i stručnjaka za izraelska pitanja, u Izraelu vlada nezapamćeno stanje frustracije i zbunjenosti nakon što je rat u Gazi ušao u sedmi mjesec, a njegovi ciljevi nisu postignuti i Vlada Benjamina Netanyahua insistira da ne govori o danu nakon rata.

U Al Jazeerinoj emisiji „Gaza… Šta dalje?“ Awawdeh prenosi dio onoga što se dešava u izraelskim političkim i medijskim krugovima, kao što je kolaps Netanyahuove strategije u ratu i nedostatak bilo kakvog plana, usred onih koji zahtijevaju nužnost napredovanja ka sporazumu o razmjeni. To potvrđuju činjenice na terenu, koje Hamasu daju kisik i snagu da ne prihvati pola sporazuma.

Ukazao je na faktore koji vrše pritisak na Izrael, kao što su kontinuirani gubici izraelskih vojnika, strah i zbunjenost od prijetnji Irana i Hezbollaha, kao i sve veći ekonomski gubici i paraliza različitih aspekata života.

Naglasio je da raste uvjerenje među izraelskim krugovima kako Netanyahu tjera Izrael da radi ono što ne želi zbog svojih ličnih interesa te da očekuje povećanje protesta i demonstracija na ulicama.

‘Taktičko strpljenje’

Vojni i strateški stručnjak Elias Hanna o zasjedi Al-Zanna kaže da je riječ o složenoj operaciji za izvedbu, koja je trajala 50 dana, a dogodila se u oblasti za koju je izraelska vojska vjerovala da je sigurna.

Hanna je cijeli prizor sažeo kao stvarni prikaz taktičkog strpljenja, nakon što je Hamas proučio obrasce borbe Izraela, ističući da je iskustvo okupatorskih vojnika u borbi iz neposredne blizine još jedna stvar koja će utjecati na Izrael. Ovo se dodaje seriji taktičkih uspjeha Hamasa.

Naglasio je da najveća opasnost za Izrael leži izvan Gaze, jer o izraelskoj vojsci se govori u kontekstu pada strateške doktrine, dok Hamas postiže uspjeh u medijskom ratu.

Objasnio je da Netanyahu nije postigao ciljeve rata, „pa je izgubio izraelsko i međunarodno javno mnijenje, koje je Hamas dobio, ako ga ne izgubi“, dodajući da se Izrael nadao da će dobiti simpatije Zapada i prestiž među Arapima i u regiji.

‘Zamka Washingtona za Hamas’

Hassan Mneimneh, istraživač na Bliskoistočnom institutu u Washingtonu, smatra da je Washington saglasan s Tel Avivom o prioritetima rata – eliminaciji Hamasa i vraćanju zarobljenika – ali se s njim razilazi u redoslijedu tih prioriteta.

Mneimneh dodaje da ova operacija Al-Qassama potvrđuje da je američka interpretacija situacije na terenu tačna. Izrael nije u stanju postići svoje ciljeve vojnim putem, pa ih Washington nastoji postići diplomatskim putem.

Ističe da Amerika nije posrednik, već se identificira s Izraelom i nastoji postići ciljeve koje on nije mogao postići na terenu te tvrdi da cilj nije postizanje trajnog prekida vatre, već sređivanje situacije.

Dodaje da, ako pregovori o primirju i razmjeni zarobljenika ne uspiju, Washington će preuzeti zadatak da promovira pokazivanje mekoće i fleksibilnosti od strane Izraela, a zatim će opravdati svaku vojnu operaciju za invaziju na Rafah.

Upozorava na zamku koju Sjedinjene Američke Države postavljaju Hamasu, smatrajući ga odgovornim za sve što se dešava Gazi.

Na kraju je rekao da Netanyahu ima korist unutar Izraela stalnim pričama o neophodnosti invazije na Rafah, baš kao što američkom predsjedniku Joe Bidenu koristi neprihvatanje operacije Rafah i gađanja civila.

Izvor: Al Jazeera