Haaretz: Izrael je izgubljen i Netanyahu ne zna gdje ga vodi

Novinarka Haaretza opisala je kako je njena GPS aplikacija postala beskorisna zbog uređaja izraelske vojske za ometanje te je to uporedila s tim kako izraelska vlada vodi zemlju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dalje inzistira na invaziji na Rafah [Gil Cohen-Magen putem Reutersa]

„Nakon što je moja GPS aplikacija postala beskorisna zbog uređaja izraelske vojske za ometanje, pomislila sam kako su nesigurnost i sumnja koje sam osjećala na putu u potpunosti u skladu s nacionalnim raspoloženjem u Izraelu od 7. oktobra.“

Ovim uvodom novinarka Allison Kaplan Sommer započela je svoj članak u novinama Haaretz, izražavajući stepen svog šoka kada je otkrila da je GPS aplikacija, na koju se oslanjala kako bi stigla do mjesta gdje je krenula, sada postala labirint koji je nigdje nije dovodio, zbog čega se osjećala nesigurno.

Krivac za ometanje, kako kaže novinarka, nije bio lukavi neprijatelj, već izraelska vojska, koja od oktobra koristi uređaje za ometanje GPS-a na sjeveru kako bi spriječila Hezbollah, Iran, Huse ili bilo koje neprijateljske snage da usmjeravaju dronove i samoubilačke projektile prema Izraelu.

Izgubljeni

Novinarka je ispričala šta se dogodilo kada je unijela svoje odredište u navigaciju i pogledala u ekran očekujući strelice za pravi smjer i umirujući glas. Vidjela je puteve isprepletene u uskom krugu koji nikuda ne vode te se kao njena trenutna lokacija navodi mjesto u nekom predgrađu Bejruta ili blizu aerodroma u Damasku.

Tako je ovo ometanje novinarku navelo na pomisao da je ono što je sistem izraelske vojske za ometanje prouzrokovao navigacionom sistemu bilo potpuno slično nacionalnom raspoloženju u Izraelu od 7. oktobra, gdje smo „izgubljeni i tragamo za smjerom, iščekujući miran i siguran glas koji će voditi naciju u bilo kojem smjeru koji će je izvući iz trenutne situacije“.

Umjesto toga, kaže Sommer, nalazimo vladu koja više liči na zbunjujući ekran sa strelicama koje upućuju jedna na drugu i ne pruža nikakvu sigurnost što se tiče mjesta prema kojem idemo niti informaciju za koliko ćemo izaći iz mjesta u kojem se nalazimo.

Lutanje

Novinarka smatra da naslovi u proteklih nekoliko dana dokazuju ono o čemu ona priča. Naime, od oktobra se govori da je cilj rata u Gazi „potpuna pobjeda“ nad Islamskim pokretom otpora Hamas, a nedavno je dodano da je pokretanje potpunog napada na Rafah izuzetno važno jer nikada neće moći povratiti zarobljenike u Gazi bez nemilosrdnog vojnog pritiska. Međutim, u Gazi je ostala samo jedna borbena jedinica i čini se da je malo priprema za operaciju Rafah zbog povećanog međunarodnog pritiska.

Siguran povratak zarobljenika, kako kaže, trebao bi biti glavni prioritet Izraela, ali vlada premijera Benjamina Netanyahua pregovaračkom timu dopušta da djeluje samo unutar zadanog okvira.

Nastavlja: „Da li smo na putu ka sporazumu o prekidu vatre koji uključuje oslobađanje zarobljenika ili idemo brzim putem ka navodnoj potpunoj pobjedi? Kojim putem idemo? Niko ne zna.“

Izvor: Agencije