Slučaj Assange: Biden razmatra zaustavljanje kaznenog progona

Američki tužitelji žele održati proces protiv Juliana Assangea zbog WikiLeaksove objave brojnih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Pobornici Assangea ga slave kao heroja koji je kazneno progonjen zbog otkrivanja američkih zločina (REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo)

Američki predsjednik Joe Biden razmatra australski zahtjev da Sjedinjene Američke Države odustanu od kaznenog progona osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je objavio niz američkih klasificiranih dokumenata.

Australski premijer Anthony Albanese u februaru je podržao mjeru donjeg doma parlamenta kojom se zatražio povratak 52-godišnjeg Assangea u Australiju. Washington želi izručenje Assangea iz Velike Britanije u SAD, prenosi Hina.

“Razmatramo to”, uzvratio je američki predsjednik novinaru kojeg je zanimalo ima li odgovora na zahtjev Australije za prekidom kaznenog progona njenog državljana.

“Učinite pravu stvar, odustanite od optužbi”, napisala je kasnije Assangeova supruga na platformi X.

Objava vojnih podataka

Američki tužitelji žele održati proces protiv 52-godišnjeg Assangea zbog WikiLeaksove objave brojnih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Washington tvrdi da je Australac time ugrozio živote američkih agenata te da nema opravdanja za njegova kriminalna djela. Pobornici ga s druge strane slave kao heroja koji je kazneno progonjen zbog otkrivanja američkih zločina.

WikiLeaks je, između ostalog, 2010. objavio videosnimak američkih vojnih letjelica koji ubijaju civile u iračkoj prijestolnici Iraku, kao i informacije o stotinama ubijenih civila tokom američke invazije u Afganistanu, piše BBC.

Izručenje je u martu stavljeno na čekanje nakon što je visoki sud u Londonu rekao da SAD mora pružiti garancije da mu ne prijeti smrtna kazna.

Advokat Juliana Assangea u svojoj prvoj reakciji nazvao je “ohrabrujućom” objavu da američki predsjednik razmatra australski zahtjev za odustajanjem od njegova kaznenog progona.

Izvor: Agencije