‘Ovdje sam živio, ovdje ću i umrijeti’: Porodica iz Gaze ne napušta ruševine svog doma

Nakon što su dom našli uništenim, Palestinci su postali svjesni da ih u budućnosti očekuju dodatna iskušenja kao posljedica rata koji traje već više od šest mjeseci.

Par na ruševinama svoje kuće u Khan Yunisu (Reuters)

Nakon što su se izraelske snage povukle iz Khan Yunisa u Pojasu Gaze, članovi porodice Al-Najjar odlučili su se suočiti s teškoćama koje su teže od onih sa kojim su se ranije suočavali. Kada su se vratili u grad Gazu, vidjeli su da im je kuća srušena u izraelskom bombardovanju.

Nakon što su dom našli uništenim, postali su svjesni da ih u budućnosti očekuju dodatna iskušenja kao posljedica rata koji traje već više od šest mjeseci, bez ikakvih naznaka njegova kraja, a u vrijeme humanitarne krize koja pritišće stanovništvo koje se našlo u kandžama gladi.

Ummu Iyad Al-Najjar kaže da će postaviti šator nakon što je živjela u prostranoj kući sa suprugom, kćerkom i unucima. “Podići ću sebi šator i smjestiti se u njega, jer gdje da stanujem? Znate, šatori su danju vreli, a noću hladni… kako će nam biti? Nema ni hrane, ni vode, nema osnovnih zdravstvenih uvjeta”, rekla je.

“Neće nam tu biti lako. Svi oko nas su stranci. Nemate tu rodbine da sjedite i razgovarate s njima. Sve je uništeno. Ostat ćemo na ruševinama naših kuća. Naši bližnji su uglavnom mrtvi. Nema kuće, a da neko iz nje nije ili ranjen, ili poginuo”.

Ibrahim Al-Najjar, muž Ummu Iyad, izrazio je žal za prošlošću, rekavši da je kroz život u Gazi svjedočio brojnim blagodatima, koja je – uprkos siromaštvu – bila puna života, restorana, bolnica i škola.

Rat je razorio život u Gazi

“Cijeli život sam bio sretan i svjedočio mnogom dobru, hvala Bogu. Sada nam je okupacija sve uništila”, rekao je Al-Najjar. “Imali smo ovce, imali smo krave, 250 ovaca osim krava i teladi, klali smo ih i prodavali meso, jeli… Boga mi, imao sam kuću najbolju na svijetu. Živio sam ovdje, ovdje ću i umrijeti”.

Rat je razorio život u Pojasu Gaze, prisiljavajući porodice da se sklone u škole ili šatore, a pronalaženje hrane postalo je svakodnevna borba.

Vlasti Gaze saopćile su da su pronašle više od 60 tijela u Khan Younisu otkako su izraelske snage napustile grad nakon što su tamo bile nekoliko mjeseci.

Veliki dio Pojasa Gaze – jednog od najgušće naseljenih područja na svijetu – pretvoren je u ruševine, a njegova polja su pretvorena u neplodno zemljište, ostavljajući mnoge Palestince u dilemi hoće li uspjeti obnoviti svoj dom i život u njemu.

Izvor: Agencije