FBI: Terorističke grupe pooštravaju djelovanje prema SAD-u

FBI radi na sprečavanju koordiniranog napada oružanih grupa kao što je ISIL-K, podružnica grupe Islamska država Irak i Levant, kazao je Christoper Wray, direktor Federalnog istražnog biroa.

Wray je istakao da strana teroristička prijetnja i potencijal za koordiniran napad u SAD-u, kao što je bio napad grupe ISIL-K u koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko sedmica, sada sve više zabrinjavaju (Jonathan Ernst / Reuters)

Strani protivnici i terorističke grupe pooštravaju svoje djelovanje prema Sjedinjenim Američkim Državama, a na meti su im cyber operacije, sigurnost i taktika mafije na način koji sve više zabrinjava, izjavio je Cristopher Wray, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI).

Na ručku Američke advokatske komore u Washingtonu, Wray je rekao da agencija radi na sprečavanju koordiniranog napada oružanih grupa kao što je ISIL-K, podružnica grupe Islamska država Irak i Levant, javio je ABC News.

‘Proces radikalizacije’

“Strani teroristi, uključujući ISIL, Al-Kaidu i njihove pristalice, obnovili su pozive za napade na jevrejske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i širom Zapada u izjavama i propagandi”, rekao je Wray.

On je istakao da strana teroristička prijetnja i potencijal za koordiniran napad u SAD-u, kao što je bio napad grupe ISIL-K u koncertnoj dvorani u Rusiji prije nekoliko sedmica, sada sve više zabrinjavaju.

Prema njegovim riječima, 7. oktobar i sukob koji je uslijedio će podstaći proces radikalizacije i mobilizacije u godinama koje dolaze, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije